Home

Achtergrond 277 x bekeken 1 reactie

'Nieuwe stikstofnormen kunnen teelten de kop kosten'

Bij de plantaardige sector is er geen draagvlak om de gebruiksnormen voor stikstof verder te verlagen, aldus LTO.

Deze stellingname volgt uit de vereiste vaststelling voor de gebruiksnormen voor 2008 en 2009. In 2005 zijn de stikstofgebruiksnormen tot en met 2007 vastgesteld. Nederland heeft zich toen bij de EU verplicht de gebruiksnormen op zand in 2008 en 2009 dusdanig te verlagen dat de maximale limiet van 50 milligram nitraat per liter grondwater binnen bereik komt te liggen. Deze nieuwe normen moeten voor het eind van dit jaar zijn ingevuld.

Op basis van door PRI en PPO aan LNV aangeleverde berekeningen zou dat voor veel teelten op zandgrond betekenen dat de huidige toegestane stikstofgift met tientallen procenten naar beneden moet worden bijgesteld, denkt LTO-bemestingsspecialist Marc Heijmans.

In de wandelgangen wordt gesproken over kortingspercentages van 30 procent. "Dat gaat een groot aantal teelten onherroepelijk de kop kosten. Ik ga er van uit dat minister Verburg dat niet voor haar verantwoording neemt", aldus Heijmans.

Lees meer over dit onderwerp in Weekblad Groenten & Fruit van vrijdag 24 augustus

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Johannes W.Klink PhD

    In vele gevallen de verliezen van toegediende kunstmest en vooral ook stikstof kan worden beperkt door de bemesting over meerdere toedieningen te verspreiden gedurende de ontwikkeling van 't gewas en elke toediening(kgs/hect.) beter aantepassen aan behoefte. Normaal is stikstof behoefte 't grootste en de opname by 'n gezonde plant 't hoogste beginnende enkele weken voor reproductie (grain,knol enz). Stikstof behoeften zijn normaal laag juist na zaaien of planten als 't wortel stelsel nog gering is Deze werkwijze vergroot de efficientie van de stikstof toegediend en dus minder hoeveelheid/hect. is nodig voor 't zelfde produktie resultaat en dus ook minder doorwas tot 't grondwater. De besparing in kunstmest is voor 'n deel ofzet door hogere applicatie kosten

Of registreer je om te kunnen reageren.