Home

Achtergrond 402 x bekeken

Maisdoolhof en Belastinghindernisbaan

De btw voor pretparken gaat per 1 januari 2008 omhoog van 6% (laag tarief) naar 19% (algemeen tarief). De Efteling is woest en in de dierentuinen wordt gegromd. Maar heeft iemand er al aan gedacht dat deze belastingverhoging ook de agrarische sector kan raken? Zeker de ondernemer die niet tijdig inspeelt op de verandering van het tarief is het haasje.

Nevenactiviteiten

Nevenactiviteiten op de boerderij zijn in. Zelfs bescheiden nevenactiviteiten zorgen vaak voor een heel behoorlijke bijdrage aan het gezinsinkomen. Op Boerderij.nl kunt u zelfs een compleet dossier vinden over alle ‘ins en outs’ van verbreding. Met de nevenactiviteiten komt ook de fiscus – meer nog dan eerst – om de hoek kijken.

Nevenactiviteiten brengen vaak de voor landbouwers zo belangrijke landbouwvrijstelling geheel of gedeeltelijk in gevaar. Verder vormt de omzetbelasting (btw) een bron van zorg. Verreweg de meeste land- en tuinbouwers maken gebruik van de landbouwregeling. Voor de gevolgen hiervan wordt verwezen naar de recente bijdrage over verhuur van melkquotum. Voor niet-agrarische activiteiten is de landbouwregeling niet van toepassing Ook niet als deze activiteiten zich afspelen op de boerderij. Met als gevolg: verplichte aangifte, een btw-boekhouding en eventueel betalen of terugkrijgen van btw. Met de KOR-regeling (Kleine Ondernemers Regeling) mogen die onder voorwaarden €1.883 aan per saldo verschuldigde btw in eigen zak steken.

Tarief

Het kabinet heeft recent aangekondigd dat het het tarief in de btw voor attractieparken en dagrecreatie per 1 januari 2008 gaat verhogen tot 19%. De verhoging lijkt enkel voort te komen uit de behoefte aan extra inkomsten voor de overheid. Door sommige ondernemers wordt met een scheef oog naar de Christenunie gekeken. Die zou iets tegen attractieparken, zondig vermaak, hebben (Het Financieele Dagblad van 2 juli 2007: Pretparken woedend over hogere btw) .

Veel boeren hebben als neventak een eigen attractiepark(je). Hierop is nu nog het verlaagde tarief in de btw van toepassing. Het belangrijkste vermaak is vaak het eigen maisdoolhof. Verder zijn er trampolines, schommels, een glijbaan en er kan vrolijk rondgetoerd worden op echte grote Berg-skelters (www.bergtoys.nl). Er wordt meestal koffie, frisdrank en ijs verkocht. Bier voor de volwassenen is er meestal niet.

Meestal zal over de toegangsprijs 6% btw verschuldigd zijn. Het verstrekken van spijs en drank is een aparte prestatie voor de btw. Om voor het lage tarief in aanmerking te komen moet de attractie permanent zijn. Bij een maisdoolhof valt daar aan te twijfelen, want aan het einde van het seizoen gaat de machine er over heen. Maar als het park als zodanig op jaarbasis minimaal 2 maanden in bedrijf is, is aan de voorwaarde van permanentheid wel voldaan. Maar dit lage tarief zal dus binnen niet al te lange tijd tot het verleden behoren.

Wat te doen?

De ondernemer kan er voor kiezen de btw-verhoging door te berekenen in de toegangsprijs. Dan wordt het kaartje 13% duurder. Een gemiddeld gezin zal hierdoor in de Efteling volgend jaar €14 duurder uit zijn. Maar misschien kan of wil de boer in prijs niet omhoog. Dan zal hij ruim 10% van zijn omzet aan extra belasting kwijt zijn. Veel geld. Erger wordt het als de boer vanaf 1 januari 2008 gewoon met 6% btw blijft werken. Hij kan dan een stevige naheffing verwachten, waarschijnlijk met boete en rente. Al met al voldoende reden om kritisch naar zijn prijzen voor volgend jaar te kijken!

S.F.J.J. Schenk, directeur adviesgroep Fiscale Zaken van de Gibo Groep

Lees ook Omzetbelasting bij verhuur van melkquotum
Meer informatie Dossier ‘Verbreding’ op www.boerderij.nl
Meer informatie Buitenspeelgoed op Bergtoys.nl

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.