Home

Achtergrond 4 reacties

MKZ in Engeland

Op een boerderij in het Zuid-Engelse Surrey is MKZ uitgebroken. De boerderij was donderdag onder quarantaine geplaatst nadat koeien verdachte verschijnselen vertoonden waarna het hoofd van de diergeneeskundige dienst vrijdagavond laat bevestigde dat het om MKZ ging.

Rond de boerderij nabij Guildford in Surrey is een drie kilometer restrictiezone ingesteld terwijl voor heel Groot-Brittannië een vervoersverbod voor koeien en varkens is afgekondigd. Premier Gordon Brown heeft vanaf zijn vakantie-adres deelgenomen aan een spoedvergadering van het nationale rampencomité. Zowel de premier als minister van plattelandszaken Hilary Benn keren terug van vakantie om de leiding van de activiteiten rond de ziekte op zich te nemen.

Groot-Brittannië is in 2001 getroffen door een grootschalige MKZ-epidemie waarbij tienduizenden stuks vee zijn geruimd. Aangenomen wordt dat de regering met alle mogelijke middelen wil voorkomen dat net als toen overal plaatjes te zien zijn van in de openlucht verbrande dieren, die het toerisme naar het Engelse platteland grote schade hebben berokkend. Sinds 2001 is een nationaal MKZ-plan opgesteld dat nu direct in werking is getreden.

Voorzitter Peter Kendall spreekt van 'een zeer ernstige zaak'. Kendall hoopt dat het geval met snelle maatregelen tot een geïsoleerd incident beperkt kan blijven.

Lees ook: LTO: veehouders moeten vee controleren

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Hillebrand van Herwijnen

  Dat komt er nu van als men denkt ziekten als MKZ , waar 60 jaar geleden reeds goede middelen tegen waren( vaccinatie) niet meer doelmatig worden bestreden. Ben overigens benieuwd of er nu in Engeland wel wordt gevaccineerd, maar ik vrees van niet.
  Vaccinatie is in het verleden een zeer goed middel gebleken. Nu maar afwachten wat onze dierenvrienden vinden van spartaanse methoden als preventieve ruiming. Mogelijk komt er uit die hoek nog wat onverwachtte steun.!

 • no-profile-image

  Auke Bunk

  Ik heb zo eens een vermoeden dat er ook in Nederland nog wel eens een vervoersverbod in actie gaat komen want als er nou eens voor dat er MKZ gemelt is nou eens een koe semen met eeen andere koe samen op een boot van Engeland zijn gekomen en die andere koe heeft ook MKZ gekrgen dan kan dat toch zo uitsprijden?? De gene wie het antwoord hier op weet melt het op www.verzamelsiku.web-log.nl

  Hoogachtend: A.G.Bunk

 • no-profile-image

  carolien

  Heel erg, ik hoop dat het gauw onder controlle is ,en niet zo gaat als in 2001.
  Dat was een drama!!
  voor mens en dier.

 • no-profile-image

  sjoerd

  Ik zou zeggen: Enten, de wereld ligt er heel anders heen dan bij de vorige crisis. Er is een tekort aan melk dus grenzen die sluiten vanwege MKZ enting lijkt me sterk in tegenstelling tot de vorige keer. Het is nu of nooit om de enting er door te krijgen in Europees verband. Het is zo simpel. Koeien afmaken waar een schreeuwend tekort aan is ligt gevoelig en niet voor de hand. maar het zal wel weer een tijd duren voordat een log lichaam als de EU om is. Een beslissing om een vevoersverbod in te stellen kan ook in een halve dag, nu de rest van het beleid nog. Ik wens onze minister van landbouw veel sterkte.
  Sjoerd

Of registreer je om te kunnen reageren.