Home

Achtergrond 2 reacties

Les te leren uit MKZ

De Nederlandse veehouderij haalt langzaam weer opgelucht adem. Nederland lijkt vrij van MKZ.

Honderd procent zekerheid is er nog niet, maar de feiten wijzen tot nu toe wel in die richting. Tijd om de balans op te maken.
De veehouderijsectoren hebben rustig en alert, begripvol en zonder morren gereageerd op het vervoersverbod dat minister Verburg zaterdag uit voorzorg instelde. De beelden van de crisis van 2001 zijn nog te vers. Niemand wil een herhaling van dit drama.
Duidelijk is ook geworden dat de I & R en de tracering van vee over het algemeen goed in elkaar zit in Nederland. Het ministerie had vrij snel in beeld hoe het zat met de verschillende transporten uit Engeland. Ook nu weer bleek dat de schapen en geitensector het minst ver is op het vlak van I & R en traceerbaarheid. Het is een van de redenen dat het ministerie voor deze sectoren het vervoersverbod nog handhaaft. De sector trekt hier hard aan, maar kan hiervoor ondersteuning van het ministerie goed gebruiken.
Er blijft nog genoeg te evalueren. De communicatie over de maatregelen kan beter. Gaat het controleren van de risicobedrijven wel snel genoeg. Sommige maatregelen die nu gelden zijn discutabel. Een voorbeeld is het verzamelverbod van nuchtere kalveren. Als dat letterlijk wordt uitgevoerd ontstaan er bij de vleeskalverbedrijven juist veel meer transportbewegingen, met alle risico’s van dien.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  piet bouthoorn

  ik wil hierbij toch even reageren op u commentaar.
  u zegt daarin dat ook nu weer bleek dat de schapen en de geitensector het minst is op het vlak van I+R en traceerbaarheid.
  Waarop baseert u dat?
  Of neemt u ook klakkeloos die berichten van het LNV aan?
  Het verhaal klopt gewoon niet.
  Ik zou het op prijs stellen als u zich verdiept in het hoe en waarom, dan zult u zien dat er hele andere belangen spelen.
  Die van het grootkapitaal (vion?), enzovoort.
  De schapensector moet en zal "opgeschoond" worden door deze figuren met hun kruiwagens op LNV.
  De schapensector wordt al 6 jaar op allerlei manieren dwars gezeten en dus ook nu weer.
  graag u reactie hierop

  met vr. gr. Piet Bouthoorn
  texel

 • no-profile-image

  Freek

  Kijk, op Texel durven ze gewoon te zeggen waar het op staat. Want punt 1 is het helemaal niet zo beroerd gesteld met de schapen I&R als wordt beweerd. Punt 2 wil het ministerie de schapensector op deze manier een niet werkend en afschuwelijk duur individueel electronisch identificatiesysteem door de strot duwen. Dat systeem kost ongeveer 10 euro per ooi en dat is ongeveer wat je in gunstige jaren per ooi over kunt houden. Waarom kan in de varkenshouderij wel in groepsverband een koppel naar een mesterij waar ook van andere bedrijven biggen komen en kan dat in de schapenhouderij niet? Het spelletje is ongeveer hetzelfde alleen lopen de schapen buiten. Was er maar een grote VIONschapenslachterij in Nederland dan zou er wat wat meer kunnen, de herdertjes hebben geen tijd om hele dagen in Den Haag rond te hangen en ze hebben zeker geen geld om daar iemand voor aan te stellen. Maar goed we zitten voorlopig wel met een beetje belachelijke regelgeving...je mag alle koeien uit de wei halen en ergens anders brengen maar de schapen die er tussen lopen mogen niet in de eigen vee kar naar een andere wei. Voor de varkenshouderij worden te volle hokken voorkomen, maar de schapen moeten in de kale wei blijven. Dat lost wel langzaam aan het probleem op natuurlijk. Rond deze tijd moeten de rammen bij de ooien maar ook die mogen niet uit het weitje bij huis naar de ooien gebracht met als gevolg geen lammeren volgend jaar en dat halveerd de sector gelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.