Home

Achtergrond 182 x bekeken 2 reacties

Leren van varkenshouders

MKZ bij de Britten, fietstocht in Nederland. Schattig, maar riskant en dus niet professioneel genoeg.

Het levert mooie plaatjes in de krant op en het is daarom goed voor het imago van de melkveehouderij: fietstochten van boer tot boer. Het is vaak een lokaal initiatief van enkele enthousiastelingen. Maar ook de landelijke boerenorganisatie LTO koketteert er graag mee en zet er de schouders onder. Zet de stallen gerust wagenwijd open: wat ooit een onwennige confrontatie met nieuwsgierige burgers was, blijkt nu de vanzelfsprekende etalage van de grootste sector van de Nederlandse landbouw te zijn.

In de melkput vertelt de boer dat daar twee keer per dag het wereldwijde succes van de zuivelindustrie begint. Dat maakt indruk op de burger, die en passant verneemt dat er eerst een kalf moet zijn geboren voordat de koe melk geeft. Aangenaam en nog nuttig ook!
Maar erg riskant. Terwijl Britse boeren met angst en beven de berichten over MKZ volgen, gingen Nederlandse collega’s vorige week over tot de orde van de dag. De maatregelen hier zijn versoepeld en alle fietsers schrijven keurig hun naam in het register. En aan de weg - ook goed - liggen ontsmettingsmatten. Van het ministerie van Landbouw mag het, dus wettelijke beperkingen zijn er evenmin. Tot slot heeft de veehouder nog een sterk argument: overal ter wereld heerst wel ergens MKZ; dus waarom zouden we in deze weken van de Britse dreiging extra alert zijn?

Het tekent groot verschil van inzicht tussen intensieve veehouderij en melkveehouderij. Varkenshouders laten het wel uit hun hoofd om honderden burgers door hun kraamkamers te laten kuieren. Laat staan dat ze die uitzwaaien en hun de route naar de volgende boerderij wijzen. Douchen, ontsmetten en registreren zijn daar topprioriteit. Met goede uitleg erbij is het niet alleen een stap naar een ziektevrij bedrijf. Het toont ook professionaliteit. Dat imagoplaatje is belangrijker dan de goedbedoelde rondleidingen van burgers.

Foto

Marcel Henst

Laatste reacties

 • no-profile-image

  L. Grijsen

  Ach meneer Hemst, kruip gauw achter de geraniums en trek de deur stijf achter u dicht. Ontvang vooral geen bezoek, want wie weet wat ze meebrengen.

  Het grootste risico voor verspreiding van dierziektes ligt 'm in het gesleep met dieren van bedrijf naar bedrijf en van land naar land. Zo is eerder MKZ ons land binnengekomen en zo zijn we in de loop der jaren vele dierziektes rijker geworden (BVD, para, ....).

  Dat ook de varkenshouderij nog niet geheel ziektevrij is, bleek helaas de afgelopen weken in het nieuws met berichten over toenemend antibioticumgebruik en het onstaan van resistente bacteriestammen. Jammer, want ik heb bewondering voor de professionaliteit in de sector.

  Als melkveehouder weigeren wij ons achter een nieuwe Berlijnse muur te verstoppen. Onze koeien lopen in de wei en komen daar ook van alles tegen.

  Natuurlijk nemen we onze verantwoordelijkheid. Echter, statistisch gezien biedt het toelaten van bezoekers van buiten de landbouw een minimale kans tot het oplopen van dierziekten in relatie tot het toelaten van dieren van andere bedrijven.

  Dat uw impressie van imago niet overeenstemt met dat van vele mensen die buiten de landbouwsector staan, wordt wellicht (helaas) onderstreept met het persbericht van milieudefensie vandaag.

 • no-profile-image

  handelaar

  De redacteur heeft gelijk, (de meeste) melkveehouders snappen het niet. Ik heb donderdag bij meer dan 40 boeren kalveren gehaald. Bij één bedrijf lag het kalf in een afleveriglo aan de openbare weg. Een paar boeren brachten het kalf aan de schuurdeur. Bij de meeste melkveehouders moest ik het kalf zelf uit de schuur halen. Dit is veterinair erg onverstandig en ook nog eens bij wet verboden! Men heeft de mond vol van ibr/bvd vrij aankopen en laat de transporteur gewoon toe in het kalverhok! Het is toch een kleine moeite om een aflevervoorziening voor kalveren te maken?!

Of registreer je om te kunnen reageren.