Home

Achtergrond

Hoofddader Brits vleesschandaal eindelijk de cel in

De hoofddader van één van de grootste Britse vleesschandalen is na een vlucht van vier jaar eindelijk terug op Britse bodem en begonnen aan een gevangenisstraf van zes jaar.

De 72-jarige Peter Roberts, plaatselijk bekend als Maden Pete, werd in 2003 bij verstek veroordeeld voor het leiding geven aan een bende die honderden tonnen afgekeurd kippevlees in de handel terugbracht. Hij vluchtte voor de rechtszaak maar werd enkele weken geleden door een onderzoeksteam van de BBC gevonden op Noord-Cyprus dat hem nu heeft uitgeleverd. Roberts' vier mededaders werden veroordeeld tot gevangenisstraffen tot vier jaar.

Roberts had in Denby een fabriek voor de productie van hondenvoer waarvoor afgekeurd kippenvlees werd gebruikt. Samen met zijn maten werd dat vlees met chemicalieen behandeld en gekleurd en vervolgens via de groothandel weer voor menselijke consumptie verkocht.

Een deel van de 450 ton vlees kwam voorzien van vervalste Europese merktekens zelfs in de supermarkten terecht terwijl andere partijen werden geleverd aan ziekenhuizen en scholen. De zaak kwam eind december 2000 na een anonieme tip aan het rollen en leidde tot een grootscheeps onderzoek van de politie, de keuringsdienst en andere instanties. Drie maanden later deed een grote politiemacht een inval in het sterk vervuilde bedrijf. Roberts en zijn collega's werden in september 2003 veroordeeld wegens fraude en illegale vleeshandel maar de hoofddader had toen al de benen genomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.