Home

Achtergrond 944 x bekeken 3 reacties

Hogere pachtprijzen vanaf 1 september

De manier van berekening van de hoogst toelaatbare pachtprijs gaat op de helling. De pachtnorm variëert van €324 per hectare in de Veenkoloniën en Oldambt tot €690 in de IJsselmeerpolders.

Na 12 jaar steggelen over liberalisering van de pachtwetgeving is het zover. Vanaf 1 september geldt de nieuwe pachtwetgeving en is het Pachtnormenbesluit 1995 vervangen door het Pachtprijzenbesluit 2007.

De eenmalige pacht is vervangen door twee vormen van geliberaliseerde pacht. Er zijn nu pachtovereenkomsten voor los land voor 6 jaar of korter en overeenkomsten voor langer dan 6 jaar.
Een andere belangrijke aanpassing van de pachtregels is de invoering van een andere berekeningsmethode voor de vaststelling van de hoogst toelaatbare pachtprijs voor land. Deze prijs sluit aan bij het opbrengend vermogen van grond.

Deze hoogst toelaatbare pachtprijs per hectare per jaar varieert van €324 per hectare in de Veenkoloniën en Oldambt tot €690 in de IJsselmeerpolders.

Voor bestaande pachtovereenkomsten kan de verpachter per 1 september kiezen om de pachtprijs in het nieuwe pachtjaar te verhogen. Per pachtprijsgebied zijn er vaste veranderpercentages. In de pachtprijsgebieden Bouwhoek en Hogeland, Oostelijk weidegebied, IJsselmeerpolders, Zuidwestelijk akkerbouwgebied en Zuidelijk weidegebied is het veranderpercentage 25 procent. In het gebied Veenkoloniën en Oldambt en het Westelijk weidegebied is het percentage 10. In Noordelijk weidegebied kan de pachtprijs van pachtovereenkomsten van voor 1 september 2007 worden verhoogd met 23 procent.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gli

  Jammer!
  Net nu de pachters er misschien iets op vooruit zouden gaan wordt die mogelijkheid weer te niet gedaan door hogere pachtprijzen. Waarschijnlijk zelfs meer dan dat. Ze gaan er op achteruit!
  gli.

 • no-profile-image

  ina wolfard

  goedendag,
  Wij verhuren vlakbij delfzijl plm. 2 ha weidegrond (is iets meer). Wij hebben de indruk dat wij teweinig vragen voor de huur (500 euro p.j.). De sloten en waterschapslasten zijn voor onze rekening.
  Vraag: wat kunnen wij vragen voor een huur per ha., inclusief sloten schoonmaken en waterschapslasten en onderhoud van het land.

  met vriendelijke groet
  ina wolfard

 • no-profile-image

  G H van Leeuwen

  Ik heb een vraag over een pachtprijs per hectare.
  Ik verpacht een aantal hectaren weiland aan een boer die er zijn koeien op laat grazen en het gars er af haalt dus met melk erop.
  Wat is nu een goed eindicatie over de pachtprijs hiervoor ??
  kunt u mij hierover informeren svp
  Alvast dank
  groet

Of registreer je om te kunnen reageren.