Home

Achtergrond

Hoger Beroep tegen uitspraken over belasting op windturbines

Zijn de inkomsten uit een windmolen belast als winst uit onderneming of als inkomsten uit vermogen? Tegen twee tegengestelde uitspraken van de rechtbanken Leeuwarden en Haarlem is Hoger Beroep aangetekend. De uitkomsten van deze procedures in Hoger Beroep zijn voor alle eigenaren van windturbines van zeer groot belang.

Dat rechters niet altijd dezelfde mening zijn toegedaan, blijkt maar weereens uit de procedures die momenteel gevoerd worden over de belastbaarheid van windturbines. De rechter in Haarlem vindt dat de inkomsten uit een windturbine belast moeten worden in Box III. De rechter in Leeuwarden is echter van mening dat deze inkomsten thuishoren in Box I.

Tegen beide uitspraken is inmiddels hoger beroep ingesteldingesteld door respectievelijk de inspecteur en de belastingplichtige. Tot de Gerechtshoven en waarschijnlijk uiteindelijk de Hoge Raad uitspraak hebben gedaan, blijft de belastingheffing over de inkomsten uit windturbines ongewis.

Zoals bekend zijn de fiscale behandeling en het geldende tarief zeerverschillend in Box I of Box III. Het uiteindelijk rendement van eeninvestering wordt dan ook in sterke mate beïnvloed door de belastingheffingover de investering. Dit geldt uiteraard ook voor de (grote) investeringenin windturbines. De uiteindelijke uitkomst van de procedures is dan ook vanzeer groot belang voor de eigenaren van windturbines en voor toekomstige agrarische investeerders.

Mr. P.L.F. Seegers (voorzitter Platform landbouwnormen, werkzaam bij Belastingdienst Oost). Hij schreef dit artikel op persoonlijke titel.

Lees ook Is windturbine deel van onderneming of van box 3?
Agrocount 31 juli 2007

Meer informatie Uitspraak Rechtbank Haarlem, 27 juni 2007

Lees ook Inkomsten uit windturbine is winst uit onderneming.
Agrocount 25april 2007

Meer informatie Uitspraak Rechtbank Leeuwarden, 17 april 2007

Lees ook Inkomsten uit windturbine inkomsten uit onderneming?
Agrocount2 oktober 2006

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.