Home

Achtergrond 199 x bekeken

Glastuinbouw krimpt in Zuid-Holland

De glastuinbouwoppervlakte in de provincie Zuid-Holland is verder afgenomen.

Het gaat om een afname van het netto glastuinbouwareaal met 186 hectare (-3 procent): de grootste daling sinds 1998. Dat meldt AgriHolland. Het netto oppervlak aan glas in 2006 in Zuid-Holland bedraagt 5428 hectare. Dat blijkt uit de Monitor Glastuinbouw Zuid-Holland 2007. Het aantal bedrijven is afgenomen tot 3585, maar de gemiddelde grootte van een bedrijf is toegenomen tot 1,5 hectare.

In 2005 was er nauwelijks afname en leek de neergaande trend zich te stabiliseren. Nu is er weer een afname en dit is de grootste in één jaar sinds 1998, het eerste jaar waarover de monitor gegevens heeft. Enkele oorzaken zijn de sanering van verspreide glastuinbouwlocaties en het feit dat sommige gebieden een andere bestemming kregen.

Lokaal zijn er grote verschillen: de grootste afname is te zien in het Westland (-233 hectare), de grootste toename in Bergschenhoek (+76 hectare). Verder is er een afname van het fysieke (zichtbare) glas met 82 hectare ten opzichte van drie jaar geleden (deze getallen worden ontleend aan luchtfoto's die één keer per drie jaar worden gemaakt).

Tot slot is er een verdere afname van het aantal bedrijven met 346 (-9 procent). Dit is een constante trend. Het feit dat het aantal bedrijven sterker daalt dan het areaal, duidt op schaalvergroting. De gemiddelde schaalgrootte in Zuid-Holland is 1,5 hectare netto glas, c.q. 1,95 hectare fysiek glas.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.