Home

Achtergrond

Glaskracht: geen concessies duurzaamheid Nieuwland

Bij de bouw van kassen in het nieuwe glastuinbouwgebied Nieuwland mogen geen concessies worden gedaan aan duurzaamheid.

Die oproep deed LTO Noord Glaskracht-voorzitter Nico van Ruiten bij de onthulling van de plannen in Luttelgeest. Tuinders kunnen zich vrij vestigen in het gebied, waardoor minder centrale afspraken zijn over duurzaamheid. "Bij het plan Zuidplaspolder zijn toch concessies gedaan. De vestiging in Nieuwland is vrijer. Ook om de CO2-reductie van 45 procent te halen, is het nodig dat bij deze nieuwbouwlocaties veel geïnvesteerd wordt in innovatie."

De initiatiefgroep Nieuwland ontvouwde gisteren de plannen voor het gebied van 450 hectare, waar Luttelgeest 2 eerder strandde. Nieuwland leunt niet op gelden als Stidug, wat de ontwikkeling ingewikkeld zou maken. Volgens ABN Amro zijn de grondprijzen aantrekkelijk. Met meterprijzen van tien tot twintig euro is een rentebesparing tot maximaal drie euro per meter mogelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.