Home

Achtergrond 314 x bekeken

Geruisloze inbreng agrarisch bedrijf per 31 december 2000

Een agrarisch echtpaar wil zijn agrarisch bedrijf geruisloos inbrengen in een bv op de datum van 31 december 2000. Bij een geruisloze inbreng hoeft er immers geen belasting betaald worden over het verschil tussen boekwaarde en werkelijke waarde in het economische verkeer. De genoemde datum hangt samen met de overgang naar de nieuwe wet op de inkomstenbelasting in 2001.

De belastinginspecteur wilde de overgang rond deze jaarwisseling niet honoreren. De genoemde datum is de laatste dag waarop de aangifte nog volgens de wet op de inkomstenbelasting uit 1964 mag gebeuren volgens de overgangswet, terwijl op 1 januari 2001 de nieuwe wet begint te gelden. Het echtpaar had overgang van het bedrijf naar de bv op 29 december aangemeld bij de Belastingdienst Registratie en Successie, terwijl deze het op 2 januari 2001 daadwerkelijk geregistreerd heeft.De geruisloze inbreng in de bv had mede als doel de ondernemende agrariërs in staat te stellen in het buitenland een ander melkveebedrijf te kopen met de opbrengsten uit de verkoop van het melkquotum en een klein deel van het land in Nederland. Dat laatste geschiedde in 2001.Het gerechtshof oordeelde dat de datum waarop de ondernemer de verandering van bedrijfsvorm aangemeld heeft van belang is, in plaats van de dag waarop de feitelijke registratie geschiedde. Het echtpaar kan de winst bij de verkoop van quotum en land ten laste laten komen van de aangifte (door de bv) over het jaar 2001 in plaats van het jaar 2000, waarin de geruisloze inbreng in de bv plaatsvond.

Lees ook Studiemiddag over personenvennootschappen
Meer informatie De volledige uitspraak van het Hof in Arnhem, 27-06-2007

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.