Home

Achtergrond 239 x bekeken

Gebruikers drankketen moeten op alcoholcursus

Jongeren die hun drankkeet willen behouden, moeten in Staphorst een cursus alcoholvoorlichting gaan volgen.

De gemeente gaat de ketens die niet meewerken, voortaan verbieden. In de Overijsselse gemeente staan tussen de vijftig en zestig keten waar jongeren geregeld komen drinken, liet wethouder Henk Hutten vandaag weten.

"De jongeren moeten samen met hun ouders een cursus volgen en daarna een casus uitwerken. Bij goed gevolg krijgen ze een certificaat en blijft de keet staan.''

De gemeente wil hiermee bereiken dat jongeren doordrongen worden van de kwalijke gevolgen die alcohol op je lichaam kan hebben, zei de jeugdwethouder. Het voorstel van het college wordt in september in de gemeenteraad besproken.

De keten worden momenteel gedoogd. De gemeente gaat de commerciële keten die tegen betaling alcohol verstrekken verbieden. Keten die brandonveilig zijn, gaan eveneens dicht. Ook mogen de jongeren geen overlast veroorzaken.

Wethouder Hutten denkt dat circa 10 procent van de keten dicht moet. "Mocht in een keet ontdekt worden dat er jongeren onder de 16 jaar alcohol drinken, dan verliezen ze hun certificaat.'' Het nieuwe gedoogbeleid wordt later mogelijk ook in de gemeenten Hardenberg, Steenwijkerland, Zwartewaterland, Dalfsen en Ommen ingevoerd.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.