Home

Achtergrond 160 x bekeken

Eurlings ontevreden over EU-voorstellen vrachtverkeer

Verkeersminister Camiel Eurlings is niet tevreden over Oostenrijkse maatregelen waardoor buitenlandse en dus ook Nederlandse chauffeurs nog maar moeizaam lading kunnen ophalen en afleveren in het land (cabotage).

Dit blijkt uit antwoorden op vragen van Tweede Kamerleden Ger Koopmans en Ruud van Heugten (CDA). De Nederlandse transportsector trok deze zomer aan de bel over de Oostenrijkse stappen. Eurlings heeft zijn Oostenrijkse ambtgenoot daarover een brief gestuurd. "Nederland wil dat de markt op termijn volledig wordt geliberaliseerd'', verduidelijkte een woordvoerster, "maar niet alle landen vinden dat''.

Er lopen onderhandelingen in Europees verband. Maar de bewuste Brusselse voorstellen gaan volgens haar Nederland niet ver genoeg. Zij beperken de cabotagemogelijkheden, schrijft Eurlings. Hij is weliswaar voor een uniforme regeling in plaats van een lappendeken aan nationale beperkende regels, maar dan wel met ruime cabotagemogelijkheden. "De voorstellen zijn eigenlijk een klein stapje, als het al niet een stap achteruit is'', aldus zijn woordvoerster.

Vorige week nog greep de Europese Commissie wel in en blokkeerde Oostenrijkse plannen om de kilometerheffing voor trucks te verdubbelen naar 54 cent per kilometer. De Oostenrijkers, die nu al een maximumtarief hanteren, zouden er een EU-richtlijn mee schenden, zei een woordvoerder in Brussel.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.