Home

Achtergrond 183 x bekeken 2 reacties

Britse eigenzinnigheid riskant

MKZ-bestrijding begint goed en met daadkracht. Maar waarom al zo snel soepeler regels?

Nieuws in de media veroorzaakt zelden een siddering die langer duurt dan een paar uur of maximaal een dag. Alleen terroristische aanslagen (Twin Towers) of natuurrampen (tsunami) kunnen het grote publiek wekenlang in hun greep houden. MKZ is ook zo’n ramp. De tv-beelden uit 2001 van miljoenen brandende kadavers in Engeland blijven schokkend. Dat geldt ook voor de aangrijpende herinneringen van boeren op de Veluwe die in de media opnieuw hun relaas doen. Daar krijgt iedereen kippenvel van. Wat het voor boeren nog extra spannend maakt is dat hun lot in handen van de bestrijders ligt. Doen zij hun werk wel goed genoeg?

De allereerste dagen is niets aan te merken op het ingrijpen van de Britse autoriteiten. Er komt meteen een vervoersverbod. Het nieuws wordt breed verspreid en er volgen telkens goede updates. Binnen 48 uur is ook bekend dat het lab in Pirbright zo goed als zeker de besmettingsbron is. Maar die alertheid van de eerste dagen is daarna ver te zoeken. Een correspondent van de Volkskrant kon vorige week ongehinderd een wandeling maken door het gebied, terwijl wandelpaden zouden worden afgezet. Dieren van het besmette bedrijf en de twee buurbedrijven worden afgemaakt, maar er volgt geen algehele stamping out in een gebied van een kilometer, wat in Nederland wel zou gebeuren.

De Britten gaan ook soepel om met het vervoersverbod: na een week mag er weer naar de slachterij gereden worden. Dat is roekeloos, gelet op het feit dat een MKZ-virus hardnekkig is en zich makkelijk laat verspreiden door diertransport. Drie weken uiterste zorgvuldigheid is toch wel het minste wat mag worden gevraagd van de Britse veehouderij. De Britten hebben bij de start hun onoplettendheid van 6 jaar geleden weggepoetst. Maar de eigenzinnigheid die volgt wekt weinig vertrouwen. Die maakt het voor Europese veehouders alleen maar spannender.

Foto

Marcel Henst

Laatste reacties

 • no-profile-image

  c.m.de Putter

  De besmetting met MK heeft niets te maken met de afstand tot de bron
  In !942 werd 1 bedrijf in mijn buurt besmet en in de omtrek van 1 km niemand> In de besmette stal waren de koeien na een maand wwer beter, er werd dus een maand melkgeld gemist.
  Bij mijn vrouw in Schoondijke was de afstand slechts 250 m. en geen besmetting volgde. De zaak is fantasie !!!

 • no-profile-image

  c.m. de putter

  mkz in 1940 werd het zieke bedrijf geisoleerd,leveranties aan de poort,de boer had daar nieuwe klompen staan,de blauwe aanplakbiljetten hielden iedereen buiten. in 2001 kwam er een geweldige hoop bezoekers op het bedrijf met wagens, kranen en moordmateriaal. daarna werd alles over de wereld verspreid dankzij ondeskundige regels!

Of registreer je om te kunnen reageren.