Home

Achtergrond 4 reacties

Boeren boos op bakkers om broodprijs

De bakkers, supermarkten en meelindustrie maken misbruik van de relatief hoge graanprijs. Dat vindt de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV).

Ze verhogen de prijs van brood met een onevenredig percentage en als de prijs van graan zakt, zakt de prijs voor een brood nooit mee. Volgens NAV-voorzitter Hanny van Beek-van Geel rechtvaardigt de graanprijsstijging van de afgelopen anderhalf jaar een broodprijsstijging van ongeveer tien eurocent. In de praktijk ging de prijs van brood volgens de NAV met tientallen centen omhoog.
Volgens de NAV maken de broodproducenten handig gebruik van de stijgende graanprijs. In de totaalkosten voor het maken van een brood speelt de prijs van graan slechts een marginale rol. In een brood van 750 gram zit ongeveer 680 gram tarwemeel. De prijs van graan verdubbelde in de afgelopen anderhalf jaar per brood naar achttien cent. Een brood kost gemiddeld 1,75 euro.
"Toen medio 2006 de graanprijs voor het eerst hoger was, was dit voor de broodindustrie aanleiding om de prijs te verhogen met ruim tien cent, terwijl toen op grond van de hogere graanprijs vier of vijf cent per brood gerechtvaardigd was'', stelt Van Beek-van Geel. De NAV-bestuurder wijst er verder nog op dat de tarweprijs twintig jaar geleden halveerde. De prijzen van brood en meel werden destijds niet naar beneden bijgesteld.

De boerenvakbond stoort zich zeer aan de houding van de bakkerswereld en dan met name aan de Beko, de inkoopvereniging voor ambachtelijke brood- en banketbakkers. "Deze adviseert de bakkers om toekomstige energieprijsstijgingen en toekomstige loonkostenstijgingen nu door te berekenen in de broodprijs, omdat prijsverhogingen nu goed zijn uit te leggen'', stelt de NAV. De Beko zou haar leden adviseren om de prijs van brood te verhogen met 17 eurocent. De Nederlandse Brood en Banketbakkers Ondernemers Vereniging (NBOV) zou een broodprijsstijging van 10 tot 20 procent voorstaan.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  john

  de molenaar verhoogd de prijs de bakker klaagt en maakt gelijk het brood duurder de klant koopt zijn broodjes toch wel, de bakker betaalt voor zijn meel
  € 10 meer maar krijgt voor zijn brood
  € 50 meer, leuke baan om bakker te zijn in duitsland en wat dacht je van zondags broodjes die hebben ze hier namelijk ook, daar komt namelijk nog zondag toeslag bovenop

  groeten
  uit Duitsland

 • no-profile-image

  schreuder

  Laat de vakbond leren van de de broodbakkers en iedere mogelijkheid aangrijpen om de opbrengstprijs voor de telers omhoog te krijgen.
  De huidige opstelling doet mij nogal kinderlijk aan ....... u verdient teveel ?

 • no-profile-image

  Nathanael

  Als een brood te duur is, ga het dan zelf bakken, dat doe ik ook en het is geen moeite (broodmaker). Dat komt stukken goedkoper uit.

 • no-profile-image

  gerard

  Jongens, gun de bakker ook z'n brood

Of registreer je om te kunnen reageren.