Home

Achtergrond 707 x bekeken 9 reacties

Bakkers maken misbruik van prijsstijging granen

De verhoging van de broodprijs staat in geen verhouding met de prijsstijging van graan. Nu zit er voor 18 cent tarwe in een brood in plaats van de 9 cent van vorig jaar, zegt Hanny van Beek, voorzitter van de Nederlandse Akker­bouw Vakbond (NAV).

De 'hoge' graanprijs wordt door meelindustrie, supermarkten en bakkers ten onrechte aangegrepen om de broodprijs flink te verhogen. De graanprijsstijging van het afgelopen anderhalf jaar rechtvaardigt een broodprijsstijging van tien cent, maar niet van twee keer, in 2006 en 2007, tientallen centen.

De prijs die de Nederlandse graanteler voor een kilo tarwe krijgt is in afgelopen anderhalf jaar verdubbeld. Deze prijsstijging is enerzijds spectaculair, maar anderzijds heel realistisch omdat de teler na twintig jaar eindelijk weer een kostendekkende prijs krijgt.

In 1983 was de tarweprijs 24 cent per kilo maar de prijs is in de periode daarna bewust door de Europese Commissie naar beneden gebracht, tot 10 cent. Die prijsafbraak van graan door de EU heeft de akkerbouw aan de rand van de afgrond gebracht. Voor een brood van 750 gram is ongeveer 680 gram tarwemeel nodig. Dat is 850 gram ruwe tarwe.

Vergeleken met anderhalf jaar geleden zit er nu dus 18 cent in plaats van 9 cent tarwe in een brood. Toen medio 2006 de graanprijs voor het eerst hoger was, was dit voor de broodindustrie aanleiding om de prijs te verhogen met ruim 10 cent, terwijl toen op grond van de hogere graanprijs 4 of 5 cent per brood gerechtvaardigd was. Toen twintig jaar geleden de tarweprijs bijna halveerde werd dit niet in de meel- en broodprijs doorberekend.

Bijzonder storend is de houding van bakkersadviseurs Beko Advies. Deze adviseert de bakkers om toekomstige energieprijsstijgingen en toekomstige loonkostenstijgingen door te berekenen in de broodprijs omdat prijsverhogingen nu goed zijn uit te leggen. Beko Advies suggereert dat een brood van € 1,75 nu 17 cent in prijs omhoog moet. Ik noem dat misbruik maken van de hogere graanprijs over de rug van akkerbouwers.

Een kostendekkende graanprijs is essentieel voor de akkerbouw. Graan is de spil in prijsvorming van alle akkerbouwgewassen. Overigens verwacht ik niet dat de hogere graanprijs lang zal duren. De geschiedenis leert dat zonder overheidsregulering de lange periodes met te lage prijzen worden afgewisseld met korte prijspieken bij opeenvolgende kleine oogsten en als de graanschuur leeg raakt. De hogere graanprijzen nu zijn geen reden om te pleiten voor verdere liberalisering van de wereldmarkt voor landbouwproducten. Het is kortzichtig om bij mooi weer de paraplu weg te gooien.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  eva

  Niet alleen broodprijzen rijzen de pan uit.
  De prijzen van groente en fruit in een gemiddelde supermarkt maken menig tuinder jaloers. Als een gemiddeld salaris ook eens zo snel zou stijgen ..

 • no-profile-image

  Jan

  Bij het "Stoepje" kostte vorig jaar zomer een pompoen brood € 1,60 of 2 voor €3,00.
  Eind 2006 kostte het €1,70 en eind augustus 2007 €1,80. Vorige week moest ik €2,00 betalen en vandaag €2,20. opmerkingen hierover worden afgedaan als het is nodig.
  Nu maar een andere bakker zoeken

 • no-profile-image

  ton

  Zolang als we als sector ( de boer dus!!) niet in staat zijn de gelederen te sluiten en gezamelijk een vuist te maken, lachen derden in hun vuistje, en gaan er met de winst vandoor.
  Napoleon zei het al; verdeel en heers.
  Je ergeren aan de symptomen zet geen zoden aan de dijk, de oorzaak verhelpen daar gaat het om.
  Zolang we niet de discipline hebben collectief te opereren zal deze ergernis voortduren.

 • no-profile-image

  gerard

  Ik vindt het een beetje geneuzel om je druk te maken over dat de bakker meer verdiend.
  Als je zelf ook meer verdienen wilt dan moet dat toch ergens vandaan komen?
  Waar? Bij de consument inderdaad!!
  Hoe gaan we dat doen? Misschien via de schakel die het dichtste bij de consument zit?
  En dat is de ... inderdaad de Bakker

 • no-profile-image

  aidan

  Ergens moet toch iemand zitten die in zijn vuistje lacht ?

 • no-profile-image

  Dirk

  Ik zie dat de site vervuild. Wij boeren zijn inderdaad nog steeds dom. Iedereen verdient een goede boterham aan de landbouw, behalve de boer. Waarom? omdat wij altijd maar meer willen produceren. Zolang wij steeds maar aan de wensen van de verwerkers vodoen zullen wij nooit bij machte zijn om een goede prijs te beuren voor onze produkten. In plaats daarvan zitten wij met elkaar te bekken over de melkveehouderij die te veel mest gaat produceren, ga met elkaar praten over hoe wij de produktie juist nu moeten verminderen. Dan wordt pas duidelijk wie er voor het eten zorgt. Weinig produceren voor veel geld. Dan is er eindelijk een boterham te verdienen.
  Groeten,
  Dirk.

 • no-profile-image

  Bakker prins

  Ik ben het volledig met jullie eens maar om nu te zeggen dat bakkers misbruik maken van de situatie. Niet alleen het tarwe is duurder geworden maar ook de verwerking tot meel, transportkosten, personeelskosten, hulpgrondstoffen, energie kosten en volgens de meel leveraciers moet er steeds meer buitenlands tarwe verwerkt worden om de kwaliteit te waarborgen.
  Wij zijn zelf slechts met 0,05 euro omhoog gegaan de prijs van een witbrood is nu bij ons 1,65 euro(ver onder de aanbevolen prijzen)
  Wij zullen dit straks toch weer gaan verhogen want ook voor ons is de marge zo te laag.
  Vriendelijke groet Bakker Prins Scheemda

 • no-profile-image

  J.O.P.Arps

  Bij mijn weten zit er in een brood van 800 gram 550 gram meel of bloem, Zie "Handboek van de bakker" van H. Menkveld, i.p.v. 680 gram zoals u stelt.Met vriendelijke groet,
  Hans Arps

 • no-profile-image

  T.Peeters

  Leuk komt er weer op journaal dat de prijzen zo de pan uit rijzen. Komen de fabrikanten en de supermarkten aan het woord. En wanneer komen de boeren en tuinders eens aan het woord om te vertellen dat het wel erg extreme stijgingen zijn??

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.