Home

Achtergrond

Appelseizoen nodigt uit tot te vroege pluk voor primeurprijs

Het groeiseizoen dit jaar is uitnodigend voor appeltelers om fruit onrijp te plukken en te profiteren van primeurprijzen.

Volgens Ad Slabbekoorn, voorzitter van de ZLTO-vakgroep fruitteelt, is dat schadelijk voor de afzet van hardfruit. "De kleur en maat van het fruit waren dit jaar al vroeg goed. De neiging om te plukken was al vroeg aanwezig. We roepen telers toch op goed te letten op zaken als brixwaarde en ontkleuring van zetmeel. Dat zijn de indicatoren voor het rijpheidsstadium van het fruit."

Fruittelers die te vroeg plukken gaan daarbij voor het eigen gewin. De eerste partijen brengen altijd het meest op. "Er zijn altijd slimmerikken die te vroeg plukken. Er is blijkbaar even vraag naar. Die vraag is op korte termijn voorbij. Volgende week zullen veel appels een heel eind plukrijp zijn."

Slabbekoorn roept telers op zich te houden aan de afgesproken richtlijnen. Hij is niet voor strengere regels. "De richtlijnen zijn afgesproken en worden al gecontroleerd door de KCB." Toch bereiken onrijpe partijen de winkel, waardoor klanten teleurgesteld zijn. "Ze zullen dan geen herhalingsaankoop doen."

Fruittelers zullen geneigd zijn vroeg te plukken om niet - net als vorig jaar - overvallen te worden door te snelle rijping. "Er zal meer oogstspreiding zijn dit jaar."

Of registreer je om te kunnen reageren.