Home

Achtergrond 12 reacties

'Aangifte wegens misstanden varkenstransport'

Twee dierenorganisaties doen aangifte bij de Algemene Inspectiedienst (AID) van het ministerie van LNV vanwege een varkenstransport waarbij dieren onder volgens hun erbarmelijke omstandigheden werden vervoerd.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jean Vaassen

  Het blijft hetzelfde liedje. Dierhandelaren en transporteurs beschouwen iedereen en alles wat kritisch bekijkt waar ze mee bezig zijn als vijandig gezinde pottekijkers.
  Je zou er heel gemakkelijk vanaf zijn als je de betreffende organisaties bij je handel en wandel betrekt. Gewoon deze mensen mee laten lopen en/of rijden. Dan kunnen ze zelf zien hoe diervriendelijk ze bezig zijn en hoe goed ze proberen om onnodig dierenleed te voorkomen....

 • no-profile-image

  Jean Vaassen

  toch is er een overeenkomst tussen vervoer van mensen en vervoer van dieren. Bij het vervoer van beide groepne overheerst het principe van efficiency en marktwerking: dat wil dus zeggen zoveel mogelijk, tegen een zo laag mogelijke prijs, met zo weinig mogelijk negatieve neveneffecten. Neem nou bijvoorbeeld de manier waarop de NS met haar passagiers omgaat: veel in te krappe ruimte, zonder mogelijkeden van eten of drinken, nauwelijks frissen lucht, meestal blijven staan. Verschil: Bij de NS betaal je er zelf voor en is ontsnappen mogelijk.

 • no-profile-image

  Laurent Int Panis

  Ik vind het zeer bedroevend te lezen hoe de varkenssector er zich probeert uit te praten en zelfs dreigt de kontroleurs te vervolgen. Ga er rustig van uit dat de kontroleurs erge misstanden hebben gekonstateerd. Wanneer gaat de bioindustrie - en jullie dus ook - inzien dat je ONTZETTEND verkeerd bezig bent ? Waarom al die vreedheid ? Wat is er in godsnaam nodig om jullie de ogen te openen ? Als je gelovig bent , hoe kun je dit in overeensteming brengen met je godsdienst ? Of zijn jullie zo geestelijk afgestompt dat jullie niet eens meer snappen waarmee je bezig bent ? Ik nodig een varkenshouder uit om hierop te antwoorden, maar begin aub niet met te zeggen dat de conclusies van de kontroleurs fout zijn of dat een percentage sterfgevalen 'normaal' is.
  Als Belg bezoek ik Nederland dikwijls, ik ben er dit jaar nog op verlof geweest. Ik heb altijd van Nederland gehouden, maar mijn liefde heeft een serieuze knauw gekregen. Ik stel vast dat de Nederlandse veehandelaars geen haar beter zijn dan de Belgische : dieren zijn voor jullie niets meer dan een middel om geld te verdienen (en net als in België is de overheid onverschillig). Jullie zijn onbekwaam het levende, gevoelige wezen te zien. Tenslotte : als er onverhoopt toch 'goede' veehandelaars zijn : laat aub jullie stem horen TEGEN de dierenmishandelaars.

 • no-profile-image

  maaike hoeks

  Dieren zijn geen mensen inderdaad maar dat geeft ons mensen nog zeker niet het recht om te beslissen voor varkens dat zij onder erbarmelijke en respectloze manier worden vervoerd. Een varken hoort niet 20 uur opeengepropt in een vrachtwagen te zitten zonder genoeg water, frisse lucht en in warme temperaturen! Een mens kan altijd nog ervoor kiezen NIET met de trein te gaan en als hij gaat water en eten mee te nemen.
  Het is goed dat organisaties zich hiervoor inzetten en een stem aan de dieren geven.
  NB; het komt de kwaliteit van het vlees ook niet ten goede! Het vlees van dode varkens wordt namelijk in veel landen na int. transport tot een bepaald maximum uren na sterfte nog gebruikt in de vleesverwerking. Lekker is anders...

 • no-profile-image

  Martin van den Bogaard

  Gewoon afschuwelijk dat dit zo gebeurd. Laat niemand zich verontschuldigen, zeker die varkenshouder niet. Het is goed dat er organisaties zijn die controles doen op dit afschuwelijk vervoer van levende dieren.

 • no-profile-image

  S.J.Gerbers

  Was ik net na 14 jaar weer varkensvlees gaan eten(in verband met-naar ik heb horen zeggen-de verbeterde leefomstandigheden-Voel ik me nu weer verplicht te stoppen tot nader "order".

 • no-profile-image

  Harry

  Mijninziens een keurig transport en biggen en varkens zien er goed uit. Verlies heb je altijd en is ook normaal. Het zijn overigens geen mensen die worden vervoerd, maar dieren!

 • no-profile-image

  pastoorke

  Eet geen dierenleed.
  Vlees is moord.
  Weer een goede reden om geen vlees te eten.
  Vlees moet niet en nu weten de lezers dus ook waarom.

 • no-profile-image

  Thomas

  Uhmmm martin als we eerst even afwachten voordat we precies weten wat er gebeurt is. Overhaastige conclusies trekken kunnen we allemaal wel, en zeker de genoemde ''dieren activisten''.

 • no-profile-image

  varkensboer

  Ik heb het filmpje bekeken en ik denk ook dat deze truck overbeladen was,maar dat is aan de AID om dat uit te zoeken.Net als in Europa hebben we hier in Canada ook regels met betrekking op het laden van trucks en trailers.bezetting hangt af van diersoort,gewicht en buitentemperatuur.In de zomer laadt je vanzelfsprekend iets minder dan in de winter.Voor de mensen die gereageerd hebben en niet veel weten van varkens wil ik eraan toe voegen dat onderbeladen net zo schadelijk is als overbeladen omdat je ze dan genoeg ruimte geeft om te vechten met de dood als gevolg.De biggen kwamen na die lange trip wel mooi van de truck.

 • no-profile-image

  Dorien

  De getransporteerd varkens zijn waarschijnlijk pitrain varkens dit ras kan niet goed met stress omgaan bij elk transport van deze soort of dit nu lang of kort duurt gaan er dieren dood. Voor goepshuisvesting zijn deze varkens vaak ook minder geschikt omdat als ze de rangorde in de groep moeten bepalen er al een aantal door de stress spontaal dood neervallen. Bij dit soort is er nu eenmaal een pesentage dat kan sneuvelen. Maar dat wordt over de hele wereld toch geaccepteerd. Kijk maar naar het persentage van gesneuvelde militairen die worden uitgezonden.

 • no-profile-image

  boertje

  Al werden de kosten voor het afmesten en slachten in nederland nou eens goed koper dan is het snel over met verre transporten want er gaan meer geslachte varkens in een trailer dan levend maar in nederland moet alles maar duurder worden dus dan maar naar het buitenland

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.