Home

Achtergrond

Wakker Dier serveert bloemkoolroosjes

Wouter Bos, Femke Halsema en Jacqueline Cramer gaan knabbelen op bloemkoolroosjes. Straks is er namelijk een vleesloze parlementaire barbecue bij de Kamer.

Het eind van het parlementaire seizoen betekent traditioneel tijd voor een parlementaire barbecue op het Binnenhof. Vroeger was dat voor moegedebatteerde politici een ongecompliceerde zaak: lekker een satéstokje of een biefstukje wegknabbelen, terwijl je de cocktailsaus uit je mondhoek wegveegt en een babbeltje maakt met persmuskieten en collega-Kamerleden.

Die tijden van schaamteloos vlees schranzen zijn voorbij. Ook de parlementaire barbecue is nu gepolitiseerd. Voor de derde keer organiseren de tegenstanders van de vleesbranche een vegetarische parlementaire barbecue bij de Tweede Kamer, op het Haagse Plein. Wakker Dier, Milieudefensie en de Vegetariërsbond bieden daar vleesloze stokjes en lapjes aan. Het moet een tegenwicht vormen tegen het lobby-instrument van de "'bio-industrie", de traditionele parlementaire barbecue met vlees. Toch denk ik wel dat het daar veel drukker zal zijn. De meeste mensen laten zich niet hun karbonade of kipfilet afpakken. Maar dat terzijde.

Carnitariër

De vegacue duurt vanmiddag van 12 tot 2. Minister van Financiën Wouter Bos (vegetariër) en minister van milieu Jacqueline Cramer komen een groentehapje meeprikken. Wakker Dier en consorten willen tonen dat een barbecue ook diervriendelijk want vleesloos kan.

Ik vind het eigenlijk wel een beetje jammer dat ik er door werkzaamheden niet bij kan zijn. Als carnitariër (ik eet vlees, maar sla ook geregeld over) zou ik graag zelf weer proeven hoe lekker een vleesloos hapje kan zijn. Gezond is het vaak ook nog. Dat heet dan participerende journalistiek.

Het koken met vleesvervangers is me in het verleden namelijk wel eens tegengevallen. Dan blijkt dat smakelijk ogende lapje toch een kleffe burger met stukjes weke groente: iets wat wel op vlees wilde lijken, maar het niet deed. Waarbij ik toegeef dat goedkope supermarktleverworsten soms ook meer weg hebben van gezouten gatenvuller voor klussers dan van vlees.

Bloemkoolroosjes

Iets wat geen vlees is, moet er ook niet op willen lijken, zo denk ik erover. Maar dat zit vast wel goed bij Wakker Dier en consorten. Ik voorzie bakken met paprikastukjes, bloemkoolroosjes, de betere vegalapjes en diverse dipsauzen.

Ik neem aan dat onze politici het beste van het beste krijgen op het gebied van vleesloze barbecuesnacks. Die geef je geen gepaneerde schoenzool. Smakelijk, Wouter, Femke en Jacqueline! Smakelijk ook, Marianne Thieme, want jij zal er vast ook wel zijn. Ik neem er in de kantine straks een bloemkoolroosje op.

« vorige |

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.