Home

Achtergrond 246 x bekeken 14 reacties

Voedsel is politiek

Eerlijk over eten, is de slogan van het Voedingscentrum.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Freek

  Van alles wat het voedingscentrum voor ogen had: dit niet denk ik zo. De burger roept over dierenwelzijn en diezelfde burger pakt in de winkel het goedkoopste en daar zit meestal wat minder welzijn in zeker als het uit China komt. Het voedingscentrum wijst de burger op zijn schizofrenie en wat gebeurd er... wordt het oude vuurtje weer opgestookt over de tegenstelling tussen bio en gangbaar!!!! Daar kun je best een goeie discussie over voeren, mits je over de juiste feiten van beide zijden beschikt, maar daar gaat het hier niet om. Wees zeker als gangbaar bedrijf blij met zo'n aktie. Ik weet bijna zeker dat de meeste boeren het eigenlijk ook leuker vinden als het spul buiten loopt, als je je gedachten zuiverd van milieu, extra voerkosten en lagere groei. (Bijna alle koeienboeren die vanwege de mestwet hun koeien binnenhouden vinden dat jammer! )Als die burger nou voor de spiegel aan de consument vertelt dat hij dat zelf in de winkel bepaalt of die kip buiten loopt maar dat je er dan wel voor moet betalen dan zijn we er toch! En diegenen die het niet willen betalen die blijven gewoon gewoon vlees eten dus je gaat volgende week echt niet failliet. Oh ja, en stop alsjeblieft met het over en weer gooien van de meest grote onzin. De bio-industrie krijgt, behalve de kalvermesterij, praktisch géén subsidie! Biologische kippen hebben niet meer stress als ze buiten lopen anders bleven ze wel binnen zitten, ze worden het hok namelijk niet uitgejaagd. En zo kan ik bijna alle aangevoerde argumenten rechtzetten.

 • no-profile-image

  jan vd veen

  Vorige spreker eindigt wel heel mooi zwijmelend in romantiek. Wees toch eens realistisch. Als we naar zo'n plaatje toe willen, betaalt de consument niet een 'beetje' meer, maar wordt het gebraden kippetje alleen nog gegeten in de 'betere' buurten. Nederland wordt vervolgens overvoerd met kip uit het buitenland. Het buitenland waar ze alle regels qua welzijn, milieu en diergezondheid (medicijngebruik) vergeleken met het altijd brave Nederland aan hun laars lappen. Oh en als je écht wilt weten hoe het de plattelandse buitenscharrelende kip vergaat: na drie dagen rondscharrelen buiten de ren waren al onze kippen weggeroofd. Waren die wurmpjes wel blij mee trouwens...

 • no-profile-image

  hobbydierhouder

  Het is de bioindustrie er alles aan gelegen dat niemand over de muur kijkt die zij opwerpt aangaande manier waarop 'voedsel' geproduceerd wordt. De letterlijke en figuurlijke pijn van de dieren moet genegeerd, liefst ontkend, kunnen worden door de consumenten anders zien ze heel wat anders op hun bord liggen.

 • no-profile-image

  Dorien

  Als je eerlijke voorlichting wilt dan moeten de burgers die denken over de gangbare bedrijftvoering in Nederland mee te kunnen praten. Eerst maar eens op een gangbaar bedrijf gaan kijken, via een rondleiding door de hele stal en het verhaal van de desbetreffende boer aan te horen. Samen met de biggen op de vloer gaan zitten zodat je voelt wat er gebeurd. Dan zal het beeld dat sommigen hebben wel wat veranderen. Tuurlijk is het leuker om de varkens buiten te zien lopen, er zit een verhaal achter de reden om ze binnen te houden. Die willen veel mensen niet horen. Een paar jaar terug werd er aan kinderen uit de stad gevraagd of ze wisten waar de melk vandaan kwam,"nou uit de fabriek natuurlijk" was het andwoord niet wetende dat die van de koe afkomt. Degene die wel wisten dat de melk van de koe kwam dan was deze paars van kleur, zie milka reclame. Wie stopt zijn kinderen nu in de grote stad bij de uitlaatgassen en vervreemd van wat er daarbuiten afspeeld. Is dat wel gezond?

 • no-profile-image

  Daan

  We leven inderdaad in een heel rare wereld als de soja en granen waar miljoenen hongerige mensen in de derde wereld mee kunnen worden gevoed, worden gebruikt om hier varkens en kippen mee vet te mesten. Mensen die zich bekommeren om dierenwelzijn zijn zich veel bewuster van de desastreuze effecten van vleesconsumptie op de wereldvoedselverdeling dan degenen die elke keer maar weer zeggen dat er wel belangrijker dingen zijn om je zorgen over te maken dan dierenwelzijn.

 • no-profile-image

  Daan

  Al jaren fungeert het Min. van LNV als een subsidiebureau voor de bio-industrie. Nu gaat er eindelijk 'ns wat geld naar een campagne om de consument (juist: die consument waar Bas de Gruiter het over heeft) in staat te stellen een bewuste keuze te maken en dan wordt dat niet wenselijk geacht door het CDA... Waarom zou de consument geen recht hebben op eerlijke voorlichting, terwijl er gigantische stromen belastinggeld in de bio-industrie worden gepompt?

 • no-profile-image

  Pieter Hermelink

  Aan de reacties van 'ms Beastly' te horen is hij nog nooit in een 'gangbaar' Nederlands bedrijf geweest. Voorbeeld: Kippen hebben meer ruimte en niet alle melkkoeien hebben chronische mastitis.
  U argumentatie blijft hangen in overhaaste generalisaties. En dat doen meer tegenstanders van de huidige gangbare landbouw. Dat is jammer, want zo valt met u niet te communiceren. Verdiep u daarom eerst in de veehouderij voordat u aankomt met uw argumentatie.

 • no-profile-image

  ms beastly

  Het begrip "gangbaar" betekent zeugen in een stalen kooi (tegenwoordig met een BH om de tepels naar boven te draaien), kippen gehouden op roosters met afgekapte snavels -minder ruimte dan een A-4tje, melkkoeien met chronische mastitis (melk bevat standaard een bepaald percentage ontstekingscellen). Het woordenboek van de Bio-Industrie waarin normaal staat voor mishandelen en abnormaal is een dier het leven gunnen zoals geschapen is.

 • no-profile-image

  Bas de Gruiter

  Het is gewoon belachelijk dat een voedingscentrum dat goeie ideetjes over gezonde dieetjes moet rondstrooien van mijn belastingcenten een suggestieve campagne tegen wat-voor-manier van houderij dan ook gaat opzetten. Het ministerie moet dit soort hetzes niet financieren maar zich gewoon netjes als een betrouwbare partner gedragen en samen met de sector naar oplossingen zoeken om dierenwelzijn, waar nodig, te verbeteren. Iets wat al lang op allerlei fronten aan de gang is maar waar het gros van de 'redelijk' opportunistische, veel-te-weinig-willen-betalen-consument geen weet van heeft. Makkelijk scoren, dat inspelen op emoties...

 • no-profile-image

  Margje Vlasveld

  Voedsel is al heel erg lang een politiek onderwerp, alleen weet "de politiek" er geen raad mee. Gezond veilig en bewust eten, zet de minister van landbouw zich daar echt voor in? Keer op keer is gebleken dat bio-industrie catastrofes veroorzaakt, toch zijn de stallen na een crisis snel weer gevuld met dieren die van meet af aan onderworpen worden aan een achterhaald economisch stelsel, gebaseerd op een mechanisch wereldbeeld. De landbouw en voedselproductie is een belangrijke oorzaak van de huidige klimaatcrisis, hopelijk komt er ruimte voor een ander landbouwbeleid, dier- en milieuvriendelijk.
  Eerlijk over eten kan het Voedingcentrum niet zijn, zolang voeding een politiek onderwerp is en voor een eenvoudige voorlichtingscampagne al goedkeuring (dus geld) nodig is van de politiek. Maar het geeft de burger moed als de minister van landbouw zich niet laat koeioneren door een lobbyist van de bio-industrie uit de 2e kamer!

 • no-profile-image

  ikke

  Ik vindt van dat woordenboeken verhaal als dat zo is dat er maar weinig bio-industrie in nederland is. Als je dieren mishandeld ben je een crimineel meteen mee eens. Maar een boer mishandeld zijn dieren niet. Dat zit niet in zijn aard en is economische niet rendabel. Een dier dat zich mishandeld voelt kan niet produceren en kost geld in plaats van dat het opleverd

 • no-profile-image

  Judit

  Regelmatig lees ik op deze forums dat de boer ook voor dierenwelzijn is, maar dat het aan de consument ligt die maar niet wil betalen. Het gaat hier niet over gangbaar of biologisch, maar om dieren op een dusdanige manier huisvesten dat ze meer ruimte hebben. Hier hangt uiteraard een prijskaartje aan. Als er minder kippen per m2 gehouden worden, dan worden de kippen (en eieren duurder) en de consument moet bereid zijn om de meerprijs te betalen. De keuze is aan de consument, voor weinig geld plofkip eten (ingespoten met water) waar onlangs nog 14 residuen van medicijnen in zijn gevonden, waar dierenwelzijn geen issue is; of wat meer betalen en kiezen voor de kip die wat meer ruimte heeft en minder aangetast wordt in haar natuurlijke gedrag. De verrantwoordelijkheid ligt bij de consument, maar de meeste mensen staan hier totaal niet bij stil en daarom is het uitstekend dat hier aandacht aan wordt besteed!!!! Zijn sommige boeren nu al zo vervreemd en uitsluitend met industrie bezig inplaats van met levende wezens? Het is toch fijn als de dieren in hun korte leventje het leuk hebben! En wees nou een eerlijk, wat smaakt lekkerder een stuk vlees dat in een klein hokje zit, of een stuk vlees dat rond heeft kunnen lopen. Waarom vinden mensen wild zwijn lekkerder, dan een bio-industrie varken? Het is alleen maar toe te juichen als de consument zich ervan bewust wordt dat hij een eigen verantwoordelijkheid heeft; wel of niet kiezen voor dierenwelzijn en daarvoor betalen. Tja, en dat onderzoek dat kooikippen minder stress hebben dan scharrelkippen is natuurlijk klinkklare onzin. Vergeet niet dat scharrelkippen ook niet op een natuurlijke wijze gehouden worden en in veel te grote groepen. De kippen en haan op mijn oma's boerderij hadden een nachthok, en een ren en als bij tijd en wijle de ren opengezet werd, ging het hele spul op stap op de boerderij en ze werden nergens toe gedwongen, maar konden zelf kiezen. Lekker in het zonnetje een zandbad nemen en een wurmpje pikken. Zag er zeker niet gestresst uit, maar zeer relaxed!

 • no-profile-image

  sabine

  Als een varken het voor het kiezen had koos hij voor een groter hok! Dat zegt men in deze boodschap! Is dat wel zo! Bepaalt de hoeveelheid ruimte het welzijn van het varken?
  Als ik door de stal loop en de varkens, zeugen en biggen zie liggen slapen met hun rond gegeten buiken. In prachtige conditie, voorzien van schoon drinkwater, alle entingen in een gecontroleerd klimaat ( geen vorst en geen 30+) Sorry maar ik vind dat deze dieren het echt zo slecht nog niet hebben. Als ik dan kijk naar de derde wereld waar mensen dood gaan van honger en dorst en enge ziektes omdat ze niet zijn ingeent! Daar zou ik mijn meer zorgen over maken!
  We leven toch in een rare wereld?

 • no-profile-image

  Judit

  Ja hoor, de varkens kiezen er voor om rond te scharrelen. Ben laatst op bezoek geweest bij een biologische varkensboerderij. De varkens hebben ruime binnenhokken met stro, waarin ze graag tegen elkaar aan liggen doezelen. Verder kunnen ze naar behoefte buiten een modderbad nemen, maar ook de enorme wei in, hetgeen ze regelmatig doen. Deze varkens hebben geen speelgoed nodig en hebben het geweldig tot ze de vrachtwagen in moeten voor de slacht.... Ben vaak naar Engeland geweest en, in tegenstelling tot Nederland, zie je daar nog heel vaak varkens buiten, maar ze kunnen ook desgewenst hun hok in. Net als de meeste mensen vinden de dieren het ook niet prettig om opgesloten te zitten. Als je ze de keuze biedt, dan blijven ze echt niet in hun hokken!

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.