Home

Achtergrond 603 x bekeken 9 reacties

Verburg: onthoornen kalveren aantasting dier

Het onthoornen van kalveren tast de integriteit van de dieren aan en is daarom onwenselijk. Dat antwoordt minister Gerda Verburg (LNV) op vragen van de Partij voor de Dieren.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  G. van der Linde

  Onthoornen.
  Mits goed uitgevoerd, d.w.z. onder volledige narcose door een dierenarts, is het een zegen voor de dieren.
  Ook na onthoornen blijft er nog een bepaalde rangorde gelden binnen de kudde maar die hoeft niet meer vastgesteld te worden op een wijze die soms verwondingen en in ieder geval ernstige stress tot gevolg heeft. Het afzagen van de hoorns zal misschien wel wat meer ongerief veroorzaken. Ga dit dan verbieden maar laat het onthoornen van de kalfjes tot een leeftijd van een bepaald aantal maanden toe.
  Ik had van een boerendochter die enige tijd terug nog af en toe in de melkput stond en nu is gepromoveerd tot minister iets meer begrip verwacht.

  De Partij van de Dieren in de Tweede Kamer is een vast gegeven.
  Laten agrariers niet bij voorbaat zeggen dat alles wat deze mensen aanvoeren bij voorbaat verkeerd is. Op bepaalde onderdelen zullen agrariers echt wel moeten toegeven dat er dingen zijn die anders moeten. Maar er zijn ook zaken die beslist niet moeten worden teruggedraaid.
  Ik volg Thieme c.s. echt niet op de voet en ik zal denk ik nooit een stem op haar partij uitbrengen. Als rustend agrarier volg ik wel alle ontwikkelingen maar stigmatiserend werken is niet mijn optie.
  Enige bewondering voor het feit dat zij er in is geslaagd in de Kamer te komen, samen met een partijgenoot kan ik persoonlijk wel opbrengen.
  De oneindige aantallen vragen die er van hun kant gesteld worden richting de minister vind ik op zijn minst zeer onverstandig. Als je serieus genomen wil worden moet je keuzes maken en niet over alle onderwerpen vragen stellen. Zeker niet over onderwerpen die maatschappelijk alom geaccepteerd zijn, maar binnen een kleine groep vragen oproepen.
  Ik heb mij bijzonder geergerd aan Maarten 't Hart die Marianne Thieme meent te moeten aanvallen op het feit dat zij lidmaat is van de Zevendedags Adventisten.
  Wat een verdraagzaamheid!!! Bah!!

 • no-profile-image

  G. van der Linde

  Aanvulling op mijn eerste reactie:
  Na lezing van het gehele antwoord van minister Verburg aan het Tweede Kamerlid Thieme blijkt dat zij toch wel en wat ander antwoord heeft gegeven dan uit het artikel blijkt. In elk geval blijkt daar uit dat zij ook ernstige twijfels heeft over het nut en de mogelijkheid om veranderingen aan te brengen.
  Het fokken van hoornloze dieren lijkt mij een uitdaging die maar zo niet een, twee, drie te verwezelijken is.

 • no-profile-image

  G.Bluemink

  Alweer zo n wereldverbeteraar in beeld.
  zonder onthoornen worden er veel koeien gewondt en wat denkt zij van alle veehouders en transporteur die er meewerken.
  Als de overheid een verbod in wil stellen zijn de schadeclaims voor hun rekening

 • no-profile-image

  m van wijk

  Verburg van landbouw laat graag weten dat ze afkomstig is van een melkveebedrijf, maar over de discusie omtrent onthoornen blijkt ze het verstand te hebben van een amtenaar. Ik nodig haar graag uit om ons bedrijf te bezoeken en het onthooren van kalveren mee te maken.

 • no-profile-image

  p k jr

  Is het maatschappelijk verantwoord dat dieren elkaar verwonden. Vroeger konden dieren voor elkaar vluchten, in zo'n overbevolkt land als Nederland kan dat niet meer.Nu we leven in een welvaarts economie moeten we weer terug naar het oude (telt dat ook voor de inkomes?).

 • no-profile-image

  miep

  Als men zo begaan is met de dieren (wat ik me dus afvraag) Is onthoornen een perfect middel (onder verdoving) Om rust in de stal te bewaren. Wat dacht men van alle verwondingen die de koeien oplopen in stal omdat ze weer eens bij rangorde bepaling een hoorn in de buik krijgen en wel onverdooft of een kalf verliezen is dat geen leed. Nee dat noemt men dan de natuur!!!! Of willen we weer terug naar af. Alle koeien vast zetten tja dat is natuurlijk ook geen leed. Hier is goed over nagedacht en ik denk persoonlijk dat we deze dame zelf maar eens even moeten vast zetten of even laten voelen wat een koe voelt als je in stal staat en er komt er een met hoorns aan en er is geen ruimte om weg te komen. Kijk dan spreekt ze uit ervaring en heeft ze recht van spreken. Nu ben ik van mening dat ze onzin uitkraamt. Kom met goeie veranderingen daar willen we uiteraard zeker aan meewerken zeker als iets goed onderbouwd is. Wij agrariers weten zeker niet alles en kunnen zeker wat leren. Daar zijn we ook absoluut toe bereid. Maar dit onderwerp is echt zot.
  groetjes miep

 • no-profile-image

  hveurink

  Het vroegtijdig onthoornen geeft op latere leeftijd bescherming tegen soortgenoten,want dan kan er veel pijn veroorzaakt worden ,en soms gebeurt het, dat een koe het altijd moet verduren,haalt men deze koe er uit dan is een andere koe het slachtoffer,met andere woorden het vroegtijdig onder narcose onthoornen laten voortbestaan.

 • no-profile-image

  J.V.

  Zelf vind ik dat onthoornen moet blijven bestaan, wel door dierenarts en verdoven. Het dierenleed wat de dieren elkaar aandoen met horens is vele vele malen groter dan de pijn van het onthooren!

 • no-profile-image

  Freddie de Groot

  De redactie van deze website laat door het schrijven van dit soort artikelen zien op wat voor laag niveau het is beland.

  Men zou zich moeten schamen voor dit artikel, het namelijk niet juist weergeven van de werkelijkheid zoals die is.

  Geef dan het gehele antwoord van verburg aan!!!!!

  http://www.prikpagina.nl/read.php?f=374&i=53243&t=53243#reply_53243

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.