Home

Achtergrond 400 x bekeken 5 reacties

Thieme van de kook

Marianne Thieme gooit er vreemde statistiekjes in op de vleesloze parlementaire barbecue. Dan weet ik er ook wel een paar om haar mee om de oren te slaan.

Als je een biefstukje eet, is daarvoor bij de productie in de veeteelt net zo veel water gebruikt als wanneer je een jaar lang elke dag doucht. Marianne Thieme gooide dit statistiekje erin op de vleesloze parlementaire barbecue op het Binnenhof. Ik schreef er gister al over.

Niet stoppen met douchen

Dat vleesproductie energie en hulpbronnen kost, is niet nieuw. Met discussie erover is op zich niks mis. Het douchestatistiekje heb ik niet nagerekend, maar vooruit, voor de duur van deze blog neem ik aan dat het klopt. Alleen: ik kan er zo weinig mee. Om te beginnen hoop ik niet dat dit statistiekje leidt tot de volgende milieubewuste actie van ‘krities’ Nederland: stoppen met douchen. Ook zonder zo’n actie zit er aan de vleeshaters een luchtje. Ze bedienen zich van vergelijkingen met statistiekjes die heel wat lijken, maar waar we niet bijster veel aan hebben. Mijn suggestie aan veehouders: terugkaatsen die bal.

Van het geld van één Kamervraag kun je veel leuke dingen doen
Zo zou voor de kosten die LNV maakt voor het beantwoorden van één door de Partij voor de Dieren (PvdD) gestelde Kamervraag (kosten: €2.000), een dierenasiel veel kunnen doen. Je zou ook 200 bijstandsmoeders een bioscoopbon van €10 kunnen schenken, om te gaan kijken naar de milieu- en klimaatfilm van Al Gore. En met de kosten van tien PvdD-kamervragen (daar draaien ze hun hand niet voor om) zouden we aardige dierenwelzijnsverbeteringen op een varkensbedrijf kunnen realiseren. Of nog een vergelijking: als de PvdD haar zin had gekregen en haring en paling uit het Tweede Kamerrestaurant waren verdwenen, dan zouden vier vissersgezinnen brodeloos worden. Het punt is, de productie van alles kost energie. Ik zou hierover wel willen doorgaan in deze weblog, maar de energie ontbreekt me even.

« vorige | volgende »

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  H.Bosman

  Leuk die statistieken, de productie van één middenklasse auto b.v. kost 150.000 liter water. Het houden van één rund zou evenveel methaan uitstoten als de CO2 bij het gebruik van een auto bij 70.000 km.
  Hoeveel CO2 stoot de mens zelf eigenlijk uit? Ademhalen is ook slecht voor het milieu.

 • no-profile-image

  Paul

  Zo ken ik er nog één: Nog 1 zo'n opmerking op mijn bord en ik ben er een jaar ziek van.....

 • no-profile-image

  Dorien

  Ach Marianne Thieme kan het niet hebben dat de jaarlijkse barbeque op het binnenhof wordt aangeboden door de vleessector en dat ze zelf als tegenprestatie een barbeque moeten organiseren met vegetarise burgers. Zij wil natuurlijk hebben dat die ook worden aangeboden door de vleessector.

 • no-profile-image

  j.g. van der knaap

  marianne thieme zou natuurlijk ook gewoon gelijk kunnen hebben, maar een inhoudelijke discussie daarover lijkt mij voorlopig nog "een brug te ver" voor deze doelgroep?

 • no-profile-image

  Theo

  Ik vraag me op zo'n moment natuurlijk altijd af wat het geliefde hondje/katje van de persoon in kwestie kost/bijdraagd.
  Kan me nooit voorstellen dat varkens zoveel meer mest produceren dan een bovengemiddelde keffer.
  Hoeveel mestbonnen zou de houder van een rotweiler jaarlijks moeten overleggen aan de mestbank??
  Laat me raden... 0

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.