Home

Achtergrond

Regens en hitte teisteren Europa

Hevige regens hebben in het weekeinde op talrijke plaatsen in Europa voor chaos en leed gezorgd. In het zuidoosten en midden van Europa is het juist de hitte die het leven daar in zijn greep heeft.

In het midden en westen van Engeland is de luchtmacht naar eigen zeggen bezig aan de grootste operatie in vredestijd tot dusverre. Helikopters evacueerden meer dan honderd mensen uit overstroomde gebieden vooral langs de rivieren de Avon en de Severn. Het door overstromingen getroffen gebied strekt zich uit over delen van Gloucestershire, Oxfordshire, Warwickshire en Worcestershire.

De minister van Milieu, Hilary Benn, noemde de omvang van de regens en de overstromingen die vooral vrijdag plaatsvonden, ongekend. Milieu-autoriteiten in Engeland rekenden dit weekeinde voor dat er meer dan 1,3 miljard euro op korte termijn nodig is alleen al om de grootste overstromingsrisico's tegen te gaan. De Conservatieve oppositieleider David Cameron heeft om een onafhankelijk onderzoek gevraagd naar de maatregelen om de schade te voorkomen. Tal van hulpmiddelen om overstromingen tegen te gaan, waren niet op de geëigende plaatsen beschikbaar toen het water vrijdag begon te wassen.

Het weer in Engeland is nog niet aan de beterende hand. Op sommige plaatsen worden gebieden opzettelijk onder water gezet om andere te ontlasten. Het is volgens de politie nog geen goed idee naar de normaal gesproken lieflijke West-Engelse streken van Herefordshire en Worcestershire te reizen.

In Duitsland ging de regen onder meer te keer in Beieren en in Rijnland-Palts. De Zwitserse hoofdstad Bern is zaterdagavond getroffen door noodweer gevolgd door aardverschuivingen en overstromingen.

In het zuidoosten en midden van Europa is er alles behalve wateroverlast. De aanhoudende hitte in Oostenrijk, Hongarije, Roemenië en Bulgarije vergt veel slachtoffers. In Roemenië wijt men inmiddels vijftien sterfgevallen aan de extreme hitte, in Oostenrijk vijf en in Bulgarije twee.

Noodweer eiste ook elders op de wereld opnieuw veel slachtoffers. De bewoners van het stroomgebied van de rivier de Huaihe in het zuidwesten van China kampen met noodweer en overstromingen. Inmiddels zijn al meer dan 150 mensen om het leven gekomen in het gebied. Moessonregens in Bangladesh hebben grote schade aangericht en zeker vijftien mensen vonden er sinds vrijdag de dood door overstromingen en aardverschuivingen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.