Home

Achtergrond 354 x bekeken

Milieumaatregelen worden weggehoond

In Nederland is eigenwijsheid een deugd en betutteling zo ongeveer de grootste zonde.

Telkens dat gezeur dat een maatregel waardeloos is, ik word er niet goed van. Nee, ik heb het niet over boeren, maar over burgers. Wat een stelletje gemakzuchtige kletsmajoren zijn dat soms.

Als gloeilampen worden verboden, zeggen ze: wat een onzin! Want als we allemaal de standby-lampjes zouden uitzetten, dan scheelt dat een kerncentrale. Kunnen we veel beter doen.

Als statiegeld op de blikjes komt: onzin, want als we allemaal die blikjes netjes bij het afval gooien, is dat veel goedkoper dan recyclen.

Als de SUV, ook P.C.Hoofttractor of snobtank genoemd, zwaarder belast gaat worden, schreeuwt iedereen moord en brand. Ordinaire belasting, roepen de VVD’ers. Een tankbestuurster zei in het Journaal: ach die paar auto’s… kunnen we niet beter spaarlampen indraaien? Zo zijn we weer terug bij af, en niemand doet wat.

Lulligheidsprincipe

Valt ons hier iets op? Als niemand iets verplicht of stimuleert, gebeurt er niets. En waarom gebeurt er niets? Omdat er in ons armzalige breinwerk altijd wel een reden opkomt om iets niet te doen. Abram de Swaan noemde dat het lulligheidsprincipe. Hij refereerde hiermee weliswaar aan de oorlog in Bosnië, maar het principe is hetzelfde: we vinden altijd wel redenen om niet in te grijpen, er is altijd wel een minpuntje in een maatregel te vinden om hem af te keuren en er is altijd wel een andere maatregel te verzinnen die we hoger aanslaan. En zo gebeurt er dus niets.

Stamtafelretoriek

Het vergt mensen van het kaliber Jacqueline Cramer, minister van Vrom, om deze lulligheid te doorbreken. Maar het zal moeilijk worden de stamtafel om te praten. Want daar biedt iedereen tegen elkaar op in de zelfgeroemde Nederlandse eigengereidheid. ‘Wat helpen spaarlampen nou, als ze in China elke dag een kolencentrale openen’, dat soort frasen.

Droevig bericht

Daarom is het ook zo lullig als Cramer de bouw van kolencentrales op de Maasvlakte aankondigt. Het slechtste signaal denkbaar. Het is, zoals Ferry Mingelen zei, alsof je een antirook-campagne begint met een dikke sigaar in je mond.

Juist nu je de massa achter je kunt krijgen, moet je een soort Deltaplan bedenken voor schone energie. Of voor energiebesparing, zodat die centrales niet nodig zijn. Maar ja, dat zal wel weer slecht voor de economie zijn. Je gaat die stamtafel haast gelijk geven…

« vorige | volgende »

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.