Home

Achtergrond 362 x bekeken

Met twee trekkers spuiten tegen phytophthora

Akkerbouwer en loonwerker Henk Veen spuit zijn aardappelen tegen phytophthora.

Met twee trekkers sterk, daardoor komt de spuitmachine makkelijker door het gewas. "Het gaat heel moeizaam", vertelt Veen. "Er zijn veel waterplekken in het perceel. Een boel modder en bagger. Dat is overal zo in de regio. "In de meeste gevallen komt hij er wel door. Hij ziet een heleboel rot in de percelen. "Als het nu al onder water staat, komt er niks meer van terecht. Maar ik laat de moed niet zakken. Elk jaar kent zijn eigen problemen." Foto Alex de Haan

Premier Jan Peter Balkenende brengt in een helikopter een bezoek aan een windmolenpark in IJmuiden. De premier is op weg naar een werkbezoek aan Den Helder en Texel. Dit bezoek staat in het teken van duurzaamheid. Woensdag gaat de minister-president met de boot naar Texel. Daar zal hij in gesprekken met verschillende ondernemers worden geïnformeerd over duurzaam ondernemen op het eiland. Hij bezoekt onder meer de duurzame schapenfokkerij en schapenkaasmakerij De Waddel. Foto ANP

Hein en Lenus Waalkens uit Nieuwolda dorsen hun wintergerst. De grond zag er op dat moment nog goed uit. Het had de voorafgande dagen weinig geregend en een groot deel van de gerst kon worden binnengehaald. Toen het regenfront ook Nieuwolde bereikte moest de oogst worden gestaakt. De gebroeders Waalkens hebben 34 hectare wintergerst, 26 hectare is gedorst. Het staat wat grauw door het vocht dat het heeft gehad. "De opbrengst valt gezien de omstandigheden eigenlijk nog best mee", zegt Hein Waalkens. Foto Jan Bouwman

Door de regen maakte de trekker sporen van wel een halve meter diep, toont ijsbergslateler Dick Pater. De gebroeders Pater, ijsbergslatelers uit Waarland, hebben zich met een gerichte bedrijfsvoering ingedekt tegen slechte weersomstandigheden. Behalve de teelt op de zware kleigrond in de directe omgeving van de hoofdvestiging, wordt ijsbergsla geteeld op een lichte geestgrond in Sint Maarten. Foto Clement Mol

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.