Home

Achtergrond 281 x bekeken

Melkprijs moet fors omhoog

Op de vrije markt beur je 8 cent per kilo melk meer dan bij de fabriek. Dat gat is veel te groot.

Het gaat als de brandweer op de internationale zuivelmarkt. De prijzen voor bulkproducten als poeder en boter rijzen de pan uit. Restitutie en interventie zijn niet meer nodig. ‘Melkplas en boterberg verdwenen’ kopte de Volkskrant vorige week vrijdag. Melkveehouders weten dit natuurlijk al lang. Bij hen neemt de wrevel toe over het uitblijven van een verhoging van de melkprijs. In hun portemonnee merken ze niets van die florissante wereldmarkt.

De gemiddelde voorschotprijs van Friesland Foods over de eerste 6 maanden van 2006 was €27,65 per 100 kilo melk, die over de eerste helft van 2007 €27,89. Bij anderen is het niet veel anders. En dan te bedenken dat op de vrije markt momenteel €36 tot in Ierland zelfs €42 per 100 kilo melk wordt betaald. Geen wonder dat Henk van der Steege, onlangs begonnen met een melkveebedrijf in Marknesse (Fl.) voor 500 koeien, weg wil bij zijn melkfabriek Leerdammer Company. De rechter stak daar vorige week echter een stokje voor.

Maar Van der Steege gaat zeer waarschijnlijk in beroep. Het prijsverschil is zo groot dat hij het juridische gevecht wil aangaan. En in het vakdeel Veehouderij van deze week roept scheidend voorzitter van de European Dairy Farmers, de Zweed Per Åke Sahlberg, melkveehouders op hun zuivelcoöperaties veel meer op de huid te zitten en een hogere melkprijs te eisen. Zuivelcoöperaties wijzen op langlopende contracten die ze hebben met hun afnemers en dat hun melkprijs veel stabieler is dan die op de vrije markt.

Dat zal allemaal wel. Maar als zelfs de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) voorspelt dat de marktsituatie tot 2016 zo blijft, dan moeten de zuivelcoöperaties het komende half jaar hun melkprijs flink verhogen. Zo niet, dan hebben boeren groot gelijk dat ze hun heil ergens anders gaan zoeken. Daarvoor is het prijsverschil met de vrije markt te groot.

Foto

Rochus Kingmans

Of registreer je om te kunnen reageren.