Home

Achtergrond 181 x bekeken 1 reactie

Meetdiepte nitraat moet professioneler

De NMV, NVV en NVP zijn niet blij met het mest- en mineralenonderzoek dat de WUR uitvoert in opdracht van de ministeries van LNV en Vrom.

In een brief aan voorzitter Aalt Dijkhuizen van de Raad van Bestuur van Wageningen Universiteit maakten ze dat duidelijk.

Onderzoekers van de WUR durven geen stelling te nemen tegen de ondiepe metingen in het grondwater naar nitraat, die het ministerie van Vrom wil handhaven. In dit ondiepe grondwater vindt men over het algemeen hogere nitraatgehalten dan in het dieper gelegen grondwater. Dit brengt eventuele nieuwe, realistische derogatie-verzoeken én het imago van de landbouw in gevaar.

Om dit beeld recht te zetten zou een diepere meting in het grondwater veel goodwill kunnen kweken voor de landbouwsector. De gegevens over het diepere grondwater van het provinciale meetnet geven een veel positiever beeld van de nitraatgehaltes in dit grondwater.

Het niet feitelijk kunnen bewijzen, doch slechts aannemen dat de landbouw grotendeels verantwoordelijk is voor de nitraatgehaltes, moet voor een gerenommeerd onderzoeksinstituut voldoende aanleiding zijn om geen verbindende conclusies te trekken, die voor de sector zo’n onterecht negatieve beeldvorming veroorzaakt.

De NMV, NVV en NVP willen helderheid over de positie die de WUR inneemt ten opzichte van de agrarische sector en verwacht dat zij haar verantwoording neemt. Het kan niet zo zijn dat er vooringenomen standpunten door de WUR bekrachtigd worden als verlengstuk van de inkomende geldstroom.

Als de WUR zichzelf als een gerenommeerd wetenschappelijk instituut beschouwt, zal men moeten pleiten voor een professionelere meetdiepte.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    j.g.verbeek

    helemaal mee eens, gelijke monnikken gelijke kappen , want elders in de e.u. word er ook op een andere diepte gemeten dan hier in nederland. dus niet vromer zijn dan de paus.

Of registreer je om te kunnen reageren.