Home

Achtergrond 30 reacties

Kippen zijn net zo gelukkig in legbatterij

Kippen in legbatterijen zijn net zo gelukkig als uitloopkippen. Wetenschappers beweren dat de vrij rondlopende hennen meer stress ervaren dan hun opgesloten soortgenoten.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Freek

  Ik snap niet wat wij nog buiten doen, als het voor die kippen beter binnen is dan buiten dan zal dat toch voor osn ook wel gelden?? Gewoon lange rijen met flats, ramen zijn overbodig de klimaat controle regelt alles. Iedereen 5 vierkante meter dan zorgt voor een flinke inperking van de huisvestingruimte voor die homozapienszszsz.....
  Nee ik snap niks van zulk gelul. Al s een kind een snotneus heeft en het is even een beetje zonnig stap je hem naar buiten want dat is gezond. Er zijn mensen die in de winter onder speciale lampen zitten omdat er bepaalde systemen in ons lichaam niet goed werken zonder zonlicht. We moeten op de fiets naar het werk omdat dat dubbel gezond is, buitenlucht voor de longen en minder uitlaatgassen. Maaaar, de kippen en de varkens moeten binnen! Da's beter inderdaad ja want al die bacterien.... we zijn wandelende vaten vol bacterien heren onderzoekers. Als we eten voeden we daarme de bacterien in onze ingewanden die van die brij opneembare stoffen maken en er zijn tegenwoordig heel wat mensen met allergieën die steeds waarschijnlijker veroorzaakt worden doordat we te weinig plagende bacterien tegekomen. Ik heb geen problemen met mensen die vinden dat kippen binnen moeten blijven, maar dan wil ik die mensen ook nóóit meer buiten in de zon zien!

 • no-profile-image

  koos v.d. Spek

  ik heb deel uit mogen maken van het regio bestuur van de Tros, in die hoedanigheid ben ik ook in contact gekomen met de mederkers(sters). Zo ook met de anker vrouw van het prgramma RADAR mw Antoinette Herzenberg in contact, die zo als bekend is, pertinent tegen de bioindustrie zo ook tegen legbatterijen,ook het voliere systeem, ik heb verschillende pogingen gedaan om uit te leggen dat de kippen die opgehokt zijn, een ei leggen waar geen bacterien in zitten enz. dus veel gezonder zijn, helaas te vergeefs, er is geen praten tegen aan, het is boter aan de glag gesmeerd

 • no-profile-image

  Jack

  Inderdaad hebben kippen het beter naar de zin in een legbatterij, anders leggen ze geen gezonde eieren dit in tegenstelling tot de vrijeuitloop.
  We gaan toch ook geen vergelijking maken tussen mensen en kippen ???

 • no-profile-image

  Dorien

  Het is goed dat er onderzoek is gedaan naar wat de kippen prettig vinden. Als de kip zich beter voelt binnen gaat deze met vrijuitloop ook niet naar buiten, in stallen met vije uitloop lopen ook veel kippen in de buurt van de ingang zodat ze weer snel naar binnen kunnen. Door het hanen gedrag van kippen pikken ze elkaar waardoor ze niet goed in de veren zitten. Dit komt in de batterij ook minder voor en hebben ze vaker een moei verenkleed. Ik ben eens in een stal geweest waar ze moederdieren hadden daar lopen de hanen dan tussen de kippen door, nou deze kippen hebben dus bijna geen veren meer. Maar ja ze lopen vrij in een stal rond, is dit dan wel diervriendelijk. Ook wil ik even laten weten dat onze kippen zijn opgegeten door een roofvogel, dus ik heb ze liever binnen dan buiten. Veel kippen lopen in het buiten gebied daar zijn ook meer roofvogels dan in de kernen, vandaar dat een kip in het buitengebied zich veiliger zal voelen als ze binnen is. Het is voor de consument nu ook duidelijk dat als ze een batterij-ei kopen deze vrij is van ziektes zoals bv salmonella. Het is toch ook bekend dat een eischaal poreus is en dat een ei uit een legbatterij niet met de mest in aanraking komt. Vandaar dat deze beter zijn.

 • no-profile-image

  kippenboer uit barneveld

  Dit wisten de kooipluimveehouders allang
  Maar nu word het weer bevestigd dat kippen die in kooien en/of voliere gehouden worden beter presteren en minder stress hebben.
  Wist u dat scharrelkippen altijd in elkaars mest lopen en dat ook oppikken.
  Wist u dat er meer kippen doodgaan in de scharrel/freiland/biologische houderij.
  Wist u dat dat door allerlei stressfaktoren komt zoals wormen en coli.

 • no-profile-image

  G de Vader

  Woon nu in een vrije uitloop (zwolle zuid).
  Daarvoor op een flat in zwolle noord (holthenbroek),
  Oh wat ben ik ongelukkig hier.
  Ik wil terug naar die enge foute opgesloten kloten flat!

 • no-profile-image

  H.J.Wubs

  Kippen leggen eieren als ze gezond zijn.
  Kippen kunnen niet redeneren zo van "Ik zit hier in een veel te kleine hok en daar wordt ik helemaal niet goed van". Dit probleem doet zich bij (te)veel mensen voor.

 • no-profile-image

  KvhLand

  Het is maar hoe je geluk meet. Ik denk dat menig mens en dier wel gelukkig wordt van een beetje adrenaline, gelukkiger in elk geval dan van de saaiheid van een kippenkooi.

 • no-profile-image

  jack tummers

  Dit soort onderzoeken laat zien hoe kortzichtig wetenschappers te werk kunnen gaan en hoe beperkt hun onderzoeksmethoden. Het zegt niets over kwaliteit van leven. Natuurlijk is het zo dat wij niet kunnen beoordelen of en wanneer een kip zich gelukkig voelt of niet, niet met onszelf als enige referentiepunt. Belangrijk is wel dat wij ons die vraag moeten blijven stellen gezien wat voor impact ons handelen heeft op het leven om ons heen.
  Eén ding weet ik wel: als ik bij een vriendin op bezoek ben en zie hoe de kippen daar met hun stevige poten de tuin omploegen op zoek naar voedsel, weet ik in elk geval wie een beter leven heeft. Daar hoef ik echt geen onderzoek naar te doen. Een stressloos leven IS geen leven.

 • no-profile-image

  JP.Bouwhuis

  Aan de vele reacties te zien een gevoelig onderwerp. Ik ben zelf pluimveehouder ( een mooi woord trouwens) en wij hebben scharrelkippen ook met vrije uitloop. Een prachtig gezicht om te zien hoe de kippen naar buiten gaan en zich vermaken, wel met mooi weer trouwens en als de vos niet in de buurt is en als ... Prachtig om te zien
  hoe ze rond scharrelen id. schuur. Wij zijn eerder melkveehouder geweest, koeienboer dus, en ook ervaring met varkens. Ik heb ervaren met dat waarmee je bezig bent, je geneigd bent je te verdedigen en misschien wel goed te praten. En dat heeft een reden. Als boer houden wij van dieren ook de zg. kooiboer. Maar eerlijk is eerlijk, wij hebben dikke investeringen gedaan om het op deze manier te doen en er is afgesproken dat wij zoveel mogelijk "scharrelen" En dus verdedigen wij ons. Goed of niet goed. Want zelfs in voorgaande reacties wordt het scharrelen afgekraakt. Het stoot mij dan ook steeds weer tegen de borst, dat iedereen erover mee kan praten en heel goed weet hoe het moet. Maar de consument koopt vervolgens het goedkoopste produkt. Daar kun je toch niets mee. Misschien is het wel beter hier onderzoek naar te doen

 • no-profile-image

  Gerard

  Een reactie n.a.v 17 augustus 2007 van de jonge onderzoekers van de Universiteit van Wageningen.

  Het is voor het Nederlandse Bedrijfsleven bijzonder betreurenswaardig dat de nieuwe lichting onderzoekers van Wageningen niet volkomen onafhankelijk en neutraal hun onderzoek werk verrichten.
  Het feit is overigens zo dat dit al veel langer speelt, als het Nederlandse meetgegeven gelegd wordt naast het Nederlandse R.O.M beleid blijkt het volkomen gaten kaas te zijn.
  Voor U was het wellicht beter geweest om elders een Universitaire opleiding te volgen, dan had U wellicht een andere bril aan gemeten gekregen. Over een mager zesje gesproken!

 • no-profile-image

  f. de buisonje

  Daarom zijn mensen ook zo gelukkig in de gevangenis.

 • no-profile-image

  wessel

  Ik heb altijd al gezegd dat legbatterij beter is voor het welzijn van de dieren en dat is nu dus weer bewezen. Natuurlijk kun je onderzoeken altijd van twee kanten bekijken maar hier is de conclusie gewoon duidelijk. Kan me goed voorstellen dan een kip geen stress heeft want ze is niet anders gewend, geen stofzooitje zoals bij scharrelkippen, geen ziekten en het eten wordt bezorgd.

  Dus ga door met de legbatterij zoals de PVDD al zegt het welzijn van dieren is het belangrijkst. Het beleid voor Thieme is hierbij uitgestippeld.

 • no-profile-image

  Jan-Hein Nikkels

  kippen gelukkig in legbatterij??
  Ik kan niet snappen dat men iedere keer weer probeerd de legbatterij/groepskooi/kleinvolliere in de benen te houden ten koste!!! van de alternatieve hennen houderij een ding is zeker alles wat op een kooi lijkt zal in de toekomst niet meer mogelijk zijn en terrecht wij moeten oplossingen vinden voor problemen die we tegenkomen bij verdere ontwikkeling het stuit mij erg tegen het hard wanneer de batterij lobbie deze problemen keer op keer gebruikt om hen hagje te redden men moet uitgaan van hun eigen kracht.

  met vriendelijke groet Jan-Hein Nikkels

  vrije uitloop pluimveehouder te Dorth

 • no-profile-image

  Gijs Schimmel

  Re: stress vrije uitloop en scharrel kippen: Naast de gemelde "stressors" speeld de bekende "pikorde" ook een sterke rol. In een kleinere groep (kooi huisvesting) is de pick orde sneller vastgesteld dan in enn grote groep ( en die veranderd continue) . Kippen zijn in grote groepshuisvesting dus steeds bezig "achterom" te kijken, bang dat een ander hen haar positie in de pikorde aan de 'orde stelt".
  In de VS is het ons de laatste jaren opgevallen dat met identieke voeding en zelfde genetische dieren, de batterij hennen een donkerde eikleur behouden dan scharrelkippen. We denken dat het met stress te make heeft. ( sneller pigment verlies= meer stress)

 • no-profile-image

  rowwwenheeze

  wiens brood men eet

  diens woord men spreekt

  ga toch fietsen

  yo

 • no-profile-image

  Fon

  Een KIP is geen MENS!!!
  Wie zegt dat wat een mens prettig vindt, ook zo door een kip wordt ervaren??

 • no-profile-image

  Daan

  @Gijs Schimmel; Dat zou verklaren waarom biologische eieren zo'n prachtige bruine kleur hebben.

  Scharrelkippen (die overigens niet worden genoemd i.v.m. dit onderzoek) hebben natuurlijk ook geen best leven; die scharrelschuren zien eruit als De Bijenkorf tijdens de Doldwaze Dagen.

  Degenen die pleiten voor die steriele batterijeieren maken de bekende denkfout dat alles om de mens draait. Als we ervoor kiezen om eieren te eten, laten we er dan voor zorgen dat de dieren die ze leggen een leven kunnen leiden dat past bij hun aard. Kippen horen buiten te lopen en de ruimte te hebben.

 • no-profile-image

  trotse vrije uitloopkip

  WIST U DAT ??? (als we toch aan het moddergooien zijn)
  Bij de scharrelkippen hebben we het over minder dan 1 procent van de eieren die buiten het legnest gelegd worden (buiten nest eieren), deze zijn in aanraking met mest geweest en worden als tweede keus eieren apart afgeleverd en zijn dus geen tafeleieren. Meer dan 99 procent van de eieren komt rechtstreeks van de kip in ons eierdoosje!!!!
  WIST U DAT alle batterijeieren buiten nest eieren zijn? Deze rollen over het zelfde roostertje als waardoor de kip zijn ontlasting kwijt moet... hoezo hygiene!

 • no-profile-image

  Monique

  De kip legt òòk in gevangenschap eieren, maar dat houdt niet in dat ze gelukkig is en een goed leven lijdt. Vrije uitlopende kippen hebben altijd ergens een net hangen, waar ze onder kunnen schuilen als er eens een roofvogel rondcirkelt: ook dàt hoort bij hun soortgebonden leven. Er zijn nu eenmaal dieren, die bejaagd worden door andere dieren, maar dat houdt niet in, dat je al die prooidieren maar moet opsluiten en zeker niet onder erbarmelijke omstandigheden zoals de batterij/kooikip. En dan kun je àlle dieren wel opsluiten, want de grootste jager/rover is nog altijd de mens!

 • no-profile-image

  de jonge onderzoekers

  Wij van de jonge onderzoekers hebben in opdracht van de commercieele gevangenisbusiness in de U.S.A., onderzocht of de mensen in de gevangenis gelukkiger zijn als daarbuiten.
  Wat blijkt nu ?
  De mensen in de gevangenis zijn over het algemeen gelukkiger.
  Zij voelen zich minder bedreigd door criminelen.
  Ook komen zij niet in contact met zieke mensen in de buitenwereld.
  Mensen die traliekippen houden, wordt dan ook dringend aangeraden om bajesklant te worden.
  Het gedrag van deze lieden staat zo een verblijf niet in de weg.

 • no-profile-image

  Niels

  Toch grappig dat we de kip blijven humaniseren. Als het goed is voor ons zal het ook wel goed voor de kip zijn, als wij het leuk/fijn vinden, zal de kip het ook leuk/fijn vinden. Vergelijkingen met wonen op het platteland en in een flat... vreemd in deze context.
  Wordt er eens onderzoek gedaan door wetenschappers naar wat de kip er nou eigenlijk van vind, zijn we het er niet mee eens! Geen onderbouwde argumenten, maar gewoon omdat we het zelf ook niet zo zouden willen.

  Rare beestjes, die mensen...

 • no-profile-image

  m.s.beastly

  ja, ja, en de aarde is plat en varkens kunnen vliegen! gisteren nog tussen scharrelende kipjes in de tuin gezeten, alleen het tevreden geluid al dat ze maken, zoekend naar wormpjes e.d.
  zelfs van de kat niet bang en ik kan een willekeurige kip optillen en tussen de veren kroelen. waar zijn de 'wetenschappers' zo bang voor dat dit soort berichten de wereld ingestuurd worden???????

 • no-profile-image

  gezond kippetje

  Waarom is de mens zelf in de huizen gaan wonen en niet blijven hangen in de boesboes zoals heel vroeger, als de beschaafde mens van tegenwoordig op vakantie gaat naar verre boesboes landen moeten we weet ik hoeveel injecties halen anders overleven we het daar ook niet en dan zijn er toch nog mensen die beweren dat als een kip buiten loopt of binnen los in een scharrelstal waar ze in de poep lopen van de buurvouw dat dit gezonder is dan in de batterij?? Ik dacht het niet.

 • no-profile-image

  Jacob

  En het mooist van allemaal is van de bacterienen en andere ongein die op het ei komen in de buitenloop is goed voor onze weerstand.
  Maar als de eieren 1 dag over de houdbaarheidsdatum zijn worden ze al weggegooid....

 • no-profile-image

  Wytze

  Het houden van kippen in een meer natuurlijke omgeving heeft alles te maken met de prijs die wij betalen voor de eieren. Na WO-II is er alleen maar ingezet op een zo laag mogelijke prijs voor humaan voedsel. Hiervoor zijn alle andere zaken als milieu en dierwelzijn opzij gezet. De laaste decenia keert echter het tij. Ook voor dierwelzijn. Maar het gekke is daarbij dat bijvoorbeeld eieren nog steeds niet veel duurder mogen worden want dan koopt men ze immers niet. En met die lage prijs, al helemaal voor de boeren, sorry, pluimveehouders, die krijgen maar 10,5 cent per biologisch ei!, is er niet veel mogelijk voor een beter welzijn. De kippen moeten wel in veel te grote groepen worden gehuisvest met alle gevolgen van dien. En dan zijn er natuurlijk op een aantal punten voordelen voor de kippen in kleine groepjes in een kooi. Maar waar het om gaat is hoe krijgen we kleine groepjes in de wei. dan moet de pluimveehouder eerst 20 cent per ei krijgen en moeten de eieren gewoon allemaal twee keer zo duur in de winkel komen te liggen zodat de consument niet meer kan kiezen tussen spotgoedkope (milieu en dieronvriendelijke eieren) en normaal geprijsde eieren. De handel in eieren moet gewoon die stap nemen, net als bij autobrandstoffen, we blijven echt wel eieren eten, want een ei hoort er bij!
  Wytze

 • no-profile-image

  Daan

  En door wie is het onderzoek van deze wetenschappers betaald, staat dat er toevallig ook bij? Kippen voelen zich overigens veiliger in gezelschap van hanen. Soorteigen gedrag heet dat. Dus niet (terug) in die verschrikkelijke legbatterijen, waarin geen enkele vorm van natuurlijk gedrag mogelijk is, maar in de buitenlucht met hanen erbij, zoals het hoort. Een kip is namelijk een dier en geen productiemiddel.

 • no-profile-image

  Jan willem Grievink

  Ik kan mij in de uitspraak vinden.
  Ik maak al jaren in de praktijk allerlei
  soorten huisvestingssystemen voor kippen mee.
  De verrijkte kooi zoals die nu op de markt is, is een prima huisvestingssysteem voor zowel de kippen,alsook voor de pluimveehouders zelf. Klimaatsbeheersing, hygiene, diergezondheid en niet te vergeten sterfte
  is veel gunstiger bij kooi huisvesting.

 • no-profile-image

  sigrid van Dort

  Hoe donkerder een bruin ei, hoe minder (frequent) er gelegd wordt. Hoe meer eieren (een bruine eieren legster legt), hoe lichter de kleur. Dit is het mooiste zichtbaar in 'pure chocolade donkerbruine' eieren legrassen zoals de Marans.
  In de top van de leg zijn ze gewoon bruin. Dieren die slechts 3 eieren per week leggen hebben de mooiste donkere eieren.

 • no-profile-image

  Huub

  Laat me raden....en ze hebben ook onderzoek naar mensen die vakantie hadden en vergeleken met mensen die werken. En wat bleek,mensen die werken zijn veel gelukkiger..........
  vast gesponsord door een werkgever....

Laad alle reacties (26)

Of registreer je om te kunnen reageren.