Home

Achtergrond

Is windturbine deel van onderneming of van box 3?

Een bloemenkweker laat een windturbine plaatsen op privégrond in 2001, dat een investering vergt van €545.560 euro na aftrek van subsidies. De windturbine is vanaf 2002 in productie. Het apparaat is volledig computergestuurd, een onderhoudsbedrijf doet al het onderhoud en de opbrengst aan elektriciteit is voor een periode van 10 jaar verkocht.

De agrariër heeft de windturbine en de daarmee samenhangende schulden gerekend tot de grondslag voor zijn inkomen uit sparen en beleggen, in de belastingaangifte box 3. De belastinginspecteur ziet het resultaat van €802 uit de exploitatie van de windturbine als winst uit een door agrariër gedreven onderneming en wil dit optellen bij het belastbaar inkomen uit werk en woning.

Voor de beantwoording van de vraag of er in geval van exploitatie van een windturbine sprake is van een onderneming, is het van belang dat er arbeid wordt verricht die naar aard of omvang de gebruikelijke arbeid bij normaal vermogensbeheer overtreft. De Rechtbank is die mening niet toegedaan en stelt de bloemenkweker in gelijk.

Interessant is dat in een ander geval de exploitatie van de windturbine wel als een onderneming gezien wordt. De Rechtbank van Leeuwarden vond de windturbine een energieproductiebedrijf dat deelneemt aan het maatschappelijk verkeer. Hier had de agrariër de molen laten bouwen op de grond van het agrarisch bedrijf en verrichtte hij zelf ook enige arbeid aan de installatie. Over de laatste zaak berichtte Agrocount op 25 april dit jaar.

Lees ook Inkomsten windturbine is winst uit onderneming
Meer informatie De volledige uitspraak van Rechtbank Haarlem, 27 juni 2007

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.