Home

Achtergrond

Heretikettering bedrijfswoning, derde versie vragen en antwoorden

In zijn besluit van 8 maart 2006 geeft de Staatssecretaris van Financiën boeren en tuinders nog eenmaal de kans om gebruik te maken van de landbouwvrijstelling op de ondergrond van de bedrijfswoning. In de werkafspraak van 16 mei 2006 hebben de Vereniging van Accountants- en Belastingadviesbureaus (VLB) en de Belastingdienst werkafspraken gemaakt om de werkzaamheden rondom deze eenmalige mogelijkheid in goede banen te leiden.

In de eerste versie van de vragen- en antwoordenserie van 5 juli 2006 geeft de Belastingdienst antwoorden op 62 vragen rondom de heretikettering van de agrarische bedrijfswoning. In een update van 26 oktober 2006 worden nog eens 26 vragen extra beantwoord. Nu komen er nog eens 19 vragen met antwoorden in de update per 12 juli 2007. De herziene vragen- en antwoordenserie bevat inmiddels 107 vragen en antwoorden.

De eenmalige mogelijkheid voor boeren en tuinders om de bedrijfswoning van het ondernemingsvermogen naar het privévermogen over te hevelen houdt de gemoederen al geruime tijd bezig. Na de bekendmaking van het besluit van 8 maart 2006, de daaropvolgende werkafspraak van 16 mei 2006 en de vragen- en antwoordenserie van 5 juli 2006 en de update per 26 oktober 2006 zijn er nog veel vragen uit de praktijk opgekomen. Deze 19 vragen zijn ingevoegd in de oorspronkelijke vragen- en antwoordenserie. Het betreft vragen van zowel medewerkers van de Belastingdienst als van boeren- en tuinders(organisaties) en hun adviseurs.

Het betreft in totaal 107 vragen die zo veel mogelijk per onderwerp gerangschikt zijn. De vragen zijn als volgt gerangschikt:


- wat kan geheretiketteerd worden?
- vaststellingsovereenkomsten;
- Besluit 8 maart 2006;
- werkafspraak;
- procedure EHRM;
- lijst contactpersonen;
- schenkings- en successierecht;
- omzetbelasting;
- overdrachtsbelasting.

Door middel van deze vragen- en antwoordenserie wordt veel onduidelijkheid weggenomen. De vragen- en antwoordenserie en de aanvullingen kunt u raadplegen door op de betreffende link te klikken.

Mr. P.L.F. Seegers (voorzitter Platform landbouwnormen, werkzaam bij Belastingdienst Oost). Hij schreef dit artikel op persoonlijke titel.

Meer informatie Vragen besluit – werkafspraak definitieve versie 1 van 05 juli 2006 (DOC)
Meer informatie Vragen en antwoorden 2e versie definitief, 26 oktober 2006 (PDF)
Meer informatie Vragen en Antwoorden 3e versie definitief, 12 juli 2007 (PDF)

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.