Home

Achtergrond

Groot is goed

Megabedrijven zijn zeker welkom, mits ze passen in het landschap en vrachtverkeer mogelijk is.

Megabedrijven staan in de schijnwerpers. In Flevoland is afgelopen weekend door ondernemer Henk van der Steege een melkveebedrijf geopend dat klaar is voor 900 koeien. In Overijssel ligt een aanvraag voor twee-verdiepingenvarkensstallen. Die is ingediend door grootondernemer Leon Knoops, die bedrijven met totaal 25.000 varkens runt. In de gemeente Zaanstad is recent een plan afgeschoten voor een varkensflat en een slachterij die gehuisvest zouden worden onder één dak. In de Veenkoloniën wordt door WUR-onderzoekers een toekomst voorspeld voor cow-munities, grote koppels koeien in grote stallen.

Telkens gaat deze vorm van schaalvergroting gepaard met negatieve publiciteit. Vrijwel altijd verwarren burgers massaliteit met slecht dierenwelzijn. De varkensflat in Zaanstad bewijst dat. Die flat was zo ruim bemeten dat de dieren er beter af zouden zijn dan in een kleine stal. De dieren zouden ook niet gestresst raken door transport, want de slachterij zou inpandig zijn. Toch kleeft aan megabedrijven zo’n kwalijke reuk dat plannen sneuvelen.

Maar er is ook gegronde kritiek. In veel gevallen zijn die stallen domweg niet in te passen in het landschap, zeker niet als alle transportbewegingen op de binnenwegen worden meegeteld. Bedrijfsterreinen worden genoemd als alternatief maar zijn het niet: de prijs voor de bouwgrond is te hoog voor een laagrenderende bedrijfstak als de landbouw. In veel gevallen, zoals in Hellendoorn, wekt het m-woord ook verzet op van kleinere boeren. Zij zien hun groeikansen weggekaapt door de groten. Dat maakt het mega-bedrijf in Nederland haast kansloos. In de kern is dat slecht. Schaalgrootte is een absolute voorwaarde voor de primaire sector. Juist omdat boeren nu zelf in opstand komen, is het tijd voor een helder standpunt van boerenbelangenbehartigers. Daar moet in ieder geval in staan dat niet de grootte van de stal, maar de locatie bepaalt of een megabedrijf er mag komen.

Foto

Marcel Henst

Of registreer je om te kunnen reageren.