Home

Achtergrond 290 x bekeken

Grondstofprijs blijft heet hangijzer

De stijging van de grondstofprijzen blijft de gemoederen bezighouden.

De forse prijsstijging van tarwe en mais, maar ook suiker en melk heeft tot gevolg dat de voedingsconcerns hun verkoopprijzen moeten zien te verhogen. In de praktijk blijkt dat een lastige kwestie en daardoor bestaat de vrees dat de winstgroei onder druk komt te staan.

Toch lijkt het er niet op dat beleggers grote problemen verwachten. Veruit de meeste voedingsconcerns hebben hun beurswaarde in het afgelopen halfjaar zien toenemen. Dat geldt vooral voor de vleesconcerns Tyson (+40 procent) en Smithfield (+20 procent). Alleen de Europese suikerconcerns hebben een grote domper op de beurs te verwerken gekregen, mede onder invloed van de Europese suikermarkt-hervorming. Het Britse Tate & Lyle verloor zelfs 26 procent, ook al omdat het bedrijf last heeft van de gestegen graanprijzen.

Maar er zijn ook bedrijven, zoals ADM, die profiteren van de grotere vraag naar granen en mais uit China en India en door de groeiende productie van biobrandstof. Voor zakenbank Bank of America aanleiding om zijn advies voor ADM te verhogen.

Of registreer je om te kunnen reageren.