Home

Achtergrond 2 reacties

Groen onderwijs, let op je zaak

Het groene onderwijs kan niet op zijn lauweren rusten, ondanks de goede resultaten.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Piet

  Ik heb het rapport even doorgekeken en wat mij opvalt is dat de onderzoekers erg lovend zijn over de focus in het groen onderzoek en groen onderwijs en een directe relatie leggen naar de goede prestaties in de groene sectoren (m.n. de tuinbouw). Daarom is het des te vreemder dat ze vervolgens concluderen dat er zowel in het onderzoek als in het onderwijs meer aansluiting gezocht moet worden met andere sectoren (via OCW en via TNO).
  Het feit dat de onderzoekers in dienst zijn bij OCW en een deel van de onderzoekers een geschiedenis heeft bij TNO geeft wel te denken. Agrosector, let op uw zaak. Ik lees in het rapport te weinig bewijslast dat er interessante ontwikkelingen gemist of vertraagd zijn omdat de aansluiting met de niet-agrosector te gering was. Of het nu gaat over nanotechnologie, brandstofcellen, biotechnologie, of wat dan ook, dan zijn er bij de Wageningen Universiteit voldoende onderzoekers die die kennis in huis hebben of via congresbezoek e.d. die kennis in de agrosector binnensluizen. Dit is een groot goed waarover gewaakt moet worden. Onderzoekers moeten tijd en geld houden om zich ook buiten de agrosector te kunnen blijven oriënteren. Het voordeel van de huidige opzet (van de kennisketen) is dat boeren, tuinders en mensen in hun omgeving (bouwers, installateurs, accountants, relatiebeheerders, etc.) via korte lijnen gebruik kunnen maken van deze kennis. Onderzoek in het MKB heeft laten zien dat in de meeste sectoren de MKB geen idee hebben bij welke universiteit ze moeten zijn voor een bepaald probleem. De enige positieve uitzondering vormt het agro-MKB.
  Iedereen bekijkt deze discussie vanuit zijn eigen perspectief. Dat geldt ook voor mij, maar ik vind wel dat we goed moeten nadenken voordat we dingen die als een succes worden betiteld overhoop gooien. Waarmee niet gezegd is dat alles bij het oude moet blijven. Maar ervaringen in het onderwijs laten ook zien dat veranderen zonder een goede analyse vooraf, achteraf tot teleurstellingen leidt.

 • no-profile-image

  Moeder

  Mijn oudste kind gaat naat het AOC (vmbo) en ik zie in de praktijk wat u bedoelt, Een groot deel van de leerlingen gaat er naar school zonder toekomstgericht bezig te zijn, maar dat is op andere vmbo scholen net zo, niet iedereen weet wat hij of zij later worden wil. Een ander deel weet precies dat het met bloemen of dieren wil werken, die zijn gemotiveerd, maar dan is er vervolgens nog een deel leerlingen die zit er op school, zonder motivatie, zonder groene belangstelling, maar die zit er omdat de ouders van deze jongeren hun kind per se op een zogenaamde blanke school wil hebben, en dan denk ik ook dat een AOC niet alleen bij het min. van LNV moet blijven, de scholen zijn maatschappelijk breder dan de groene sector alleen.

Of registreer je om te kunnen reageren.