Home

Achtergrond 1 reactie

Gelegenheidscombinatie

De voedingsbedrijven Cosun en Vion kijken naar overnamekansen in de aardappelsector.

Mogelijk trekken zij daarbij samen op, bevestigt voorzitter Jos van Campen van de raad van beheer van Cosun vandaag in deze krant. Dat geeft voor het eerst echt voeding aan de voorspelde overname- en fusiegolf in de aardappelwereld.

Beide bedrijven zien mogelijkheden in de gemaksvoeding. Vion heeft deze zogeheten convenience-markt als speerpunt aangewezen, er een aparte divisie voor opgericht en draagt nadrukkelijk uit meer te willen zijn dan een grote speler in het vlees. Cosun, via Aviko al actief in de aardappelen, mikt ook op dit gebied bij de speurtocht naar versterking van de bedrijfsbasis.

Vion en Cosun mogen op het eerste gezicht niet zo veel met elkaar op hebben, samenwerking is zo gek nog niet. Het vleesconcern kan profiteren van de kennis van Cosun in de akkerbouw. Vion brengt heel veel geld met zich mee: het bedrijf heeft 200 miljoen direct beschikbaar en kan bij de banken zo een miljard voor overnames ophalen. Daarmee is het mogelijk een grote vis binnen te halen.

Daarnaast heeft Vion veel expertise in het buitenland, daar waar Cosun eerder juist de mist inging. De gelegenheidscombinatie heeft dus mogelijkheden. Al zal het in de versnipperde aardappelwereld heel wat lastiger zijn een sterke speler, zoals Vion in het vlees is, neer te zetten.

Agrarisch Dagblad

Eén reactie

  • no-profile-image

    Boertje

    Ik weet niet of de aardappel sector er zo blij mee moet zijn, want als vleesvarken houders hebben we nog geen extra cent overgehouden aan vion. Het is nog steeds zo dat de duitse markt meer betaald, ook al probeert vion daar de markt ook te kontroleren, door een eigen prijs. Deze prijs maken ze in weken van rumoer, extra eerder bekent. om zo alles weer te drukken.

Of registreer je om te kunnen reageren.