Home

Achtergrond

Energielabel voor woningen en utiliteitsgebouwen verplicht in 2008

Vanaf 1 januari 2008 moet bij bouw, verkoop en verhuur van een gebouw op het moment van transactie een energielabel aanwezig zijn. Het energielabel is gebouwgebonden en geeft, op basis van een berekening, informatie over de hoeveelheid energie die bij gestandaardiseerd gebruik van dat gebouw nodig is. Het betreft gebouwgebonden energiegebruik voor verwarming, warmwatervoorziening, verlichting, ventilatie en koeling. Het certificaat is maximaal 10 jaar geldig.

Het energielabel is vereist bij de bouw (renovatie), verhuur en verkoop van: eengezinswoningen, appartementengebouwen, gezondheidszorggebouwen (niet-klinisch en klinisch), horecagebouwen, kantoorgebouwen, bedrijfsverzamelgebouwen, onderwijsgebouwen, sportgebouwen en winkels. De sites van Vrom en Energielabelgebouw.nl vermelden niets specifiek over agrarische bedrijven of over een eventuele bijbehorende woning of boerenwinkel.

De verplichtingen rondom dit energielabel vloeien voort uit de Europese richtlijn energieprestatie van gebouwen, ofwel de Energy Performance of Buildings Directive (EPBD). De EPBD moet leiden tot verbetering van de energieprestaties van de gebouwen in de Europese Gemeenschap.

Lees ook Achterstand implementeren IPPC-richtlijn volgens minister VROM
Meer informatie Dossier Energielabel van VROM

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.