Home

Achtergrond 6 reacties

Dierrechten naar het Zuiden

Vooral Brabantse en Limburgse pluimvee- en varkenshouders krijgen extra dierrechten via de ontheffingsregeling.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  m.s.beastly

  En hoeveel procent van al die miljoenen rechten gaat naar de dieren zelf? Recht op frisse lucht, daglicht, beweging, stro onder de pootjes. Een leven zonder stress, pijn, met behoud van alle lichaamsdelen, zoals ze geboren worden?
  Daar zou ik voor willen intekenen.

 • no-profile-image

  Hester

  En dat kost allemaal weer karrevrachten met belastinggeld: innovatiesubsidies, mep-subsidies, exportsubsidies, mrsa-reductie subsidies, luchtwassersubsidies, salmonella-subsidies, varkensspeelgoedsubsidies.....

 • no-profile-image

  Hobbydierhouder

  Enerzijds wordt de sectoren door LNV opgeroepen te deconcentreren en anderszijds wijst LNV rechten toe aan gebieden (Brabant) waar reeds grote concentraties bioindustriestallen aanwezig zijn. De dierrechten zouden beter met korting voor het Noorden (Groningen, Friesland, Polders) afgegeven moeten worden en met toeslag op reeds overbevolkte gebieden.
  De concentraties pluimvee- en varkensbedrijven in Gelderland en Brabant zijn een vat benzine waar met 1 vonkje weer een inferno veroorzaakt wordt bij de uitbraak van een besmettelijke dierziekte zolang er nog altijd niet preventief gevaccineerd wordt.
  Anderzijds: wellicht is dit de aanloop tot een loeihete koude sanering van de pluimvee- en varkenssector in afwachting van de eerste besmettingen met H5N1 en Aujeszki? Dan is dat medewerking verlenen aan het om zeep helpen van een sector.
  Of LNV heeft oogkleppen op. Het is stuitend te zien hoeveel nieuwe stallen (steeds grotere) er gebouwd worden.


  Er zijn genoeg goedkope financiële constructies te vinden die deconcentratie in overbevolkte pluimvee- en varkensgebieden kunnen stimuleren. Die zijn goedkoper dan de kosten van 1 uitbraak.
  Dus het is onbegrijpelijk waarmee LNV bezig is.

 • no-profile-image

  riky schut-hakvoort

  Minister Verburg laat zich misleiden.
  (Dierrechten naar het zuiden)

  De uitgifte van de extra dierrechten door het Ministerie van LNV in Nederland is een historische vergissing.
  De opkomst van zeer grote intensieve veehouderijen en agro-industrieparken is een bedreiging voor het platteland en gaat ten koste van de gezinsbedrijven. De beperkte open ruimte die we nog bezitten in Nederland wordt volgebouwd niet alleen door de industrie, maar ook door veestallen ( met meerdere etages).
  De Minister kent de geschiedenis niet. Vanaf de jaren'80 hebben de boeren alles uit de kast gehaald om de intensieve veehouderij in te krimpen. De sector heeft nu te maken met reconstructie van het platteland en werkt mee. Maar de aangewezen landbouwontwikkelingsgebieden worden helaas niet gebruikt voor de verplaatsing van de gezinsbedrijven. Ze worden volgepropt met stallen met grote aantallen kippen en varkens en biogasinstallaties, met zogenaamde groene stroom en alternatieve afzet van mest/digistaat.
  Deze grote bedrijven worden beloond met extra dierrechten, terwijl de kleinere bedrijven het nakijken hebben, omdat zij de rechten moeten kopen.
  En dit terwijl er in mei jl.het burgerinitiatief van Milieudefensie in de Tweede Kamer is gepresenteerd "Boeren met toekomst". Hierin staan redelijke voorstellen om de sector de komende jaren te hervormen en alternatieven te ontwikkelen. Minister Verburg moet beter weten! De Minister moet zich eens laten informeren door te praten met al die actiegroepen, buurtverenigingen, dorpsbewoners die terecht tegen de ontwikkeling van agro-parken strijden. Landbouwbeleid is nog altijd een politieke keuze vanuit democratisch beleid. Een balans op het platteland en weg met de intensivering van de veehouderij. Voor dat laatste is Nederland te klein!
  Riky Schut-Hakvoort
  boerin in Lottum

 • no-profile-image

  rowwwenheeze

  is nie goed

  100 % zelfvoorzienir.wageningen

  will do

 • no-profile-image

  Freek

  Gezien de kop van het artikel dacht ik dat mevrouw Thieme in Frankrijk een afdeling van haar club op ging richten. Wat de andere schrijver betreft vind ik dat dieren geen rechten hebben maar mensen plichten! Om de andere schrijver tegemoet te komen zou mevrouw Verburg er eens aan kunnen denken om diezelfde regeling voor Bio-varkens te laten gelden, dan komt er nog iets terecht van die "dierrechten".

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.