Home

Achtergrond

Dieractivisten op trainingskamp

Ze houden van dieren, en doen geen vlieg kwaad. Zeggen ze. Dierenactivisten. Deze zomer slaan ze hun kamp op in het Friese Appelscha.

Hebt u al kampeerplannen? Internationale dierenactivisten wel. Ze willen van 10 tot 13 augustus hun kamp opslaan in Appelscha. Het Friese land wordt het toneel van een Animal Rights Gathering. Dit zijn niet zomaar kampeerders die ’s morgens een bakkie koffie zetten, en na een uitstapje in en in tevreden naast de tent neerzijgen met een biertje. Ook staat er geen barbecue met hamburgers op het program. Nee, aan Aekingaweg 1 in Appelscha zal worden vergaderd over de dierenkwellers van deze wereld.

Dierenactivisten zitten vol woede

Dierenactivisten houden van dieren, maar op mensen zijn ze graag en vaak boos. Soms met reden, absoluut. Alleen, de existentiële woede wordt wel erg kwistig en met harde hand uitgevent. Hij raakt vooral bedrijven die dierproeven doen, maar ook bedrijven die zaken doen met bedrijven die dierproeven doen. En als je niet uitkijkt ook de overburen en tennisvrienden van bedrijven die zakendoen met bedrijven die dierproeven doen. En daarover moeten af en toe de neuzen bij elkaar, deze zomer in Nederland.

Bivakmutsje met verlos

In Friesland komen workshops voor dierenactivisten. Activistische workshops, ik krijg er vreemde visioenen bij. Hoe zou dat gaan, als het wortelsap na de zoveelste presentatie of wereldverbeterende monoloog rijkelijk gaat vloeien, en de sfeer baloriger wordt? Draait het uit op bivakmutsje met verlos, of estafette molotovje overgooien? Of is dat beeld heel negatief en cliché? Misschien zijn het wel heel lieve mensen, en bestaat er het dierenactivisme 2.0 waarover ik eergister blogde echt. Ik hoop het, heus.

Excursie naar nertsenhouder

Hoe dan ook, niet iedereen is blij met de nog loslopende Volkert-vrienden en consorten die zich straks in Friesland verzamelen. Het schrikbeeld van september 2003 staat velen nog helder voor de geest. Toen waren er dik 100 - voornamelijk buitenlandse - dierenactivisten in ons land. Toen het aanvankelijke groepsprogramma (een bezoekje aan een slachterij) werd afgeblazen, was snel een alternatief voor het dagtochtje verzonnen: op excursie met 110 gemaskerde mensen naar een nertsenhouderij in het Gelderse Putten. Naast schade en verwondingen leverde dit een getraumatiseerd gezin op; van een veebedrijf in een branche die weliswaar onder vuur ligt, maar die gewoon binnen de democratische regels opereert. Maar ja, democratie, dat gaat dierenactivisten te langzaam. Wetten en regels zijn voor de sullige massa, niet voor wereldverbeteraars die het beter weten.

AIVD ziet meer geweld dierenactivisten

Nu moet een touringcar met activisten dus weer door Nederland gaan rijden, naar een camping in Friesland. Niet voor niets zijn Friese politici van onder meer het CDA en belangenbehartiger LTO Noord zeer ongerust. Ik ben ook benieuwd hoe veehouders en slachterijen tussen Assen (waar een touringcar vol dierenvrienden zal arriveren) en hun bestemming Appelscha begin augustus in hun vel zitten. Onlangs schreef de AIVD dat het dierenactivisme het laatste jaar gewelddadiger is geworden. Ik vermoed dat niet alleen de ogen van de politiek, maar ook die van politie en justitie binnenkort extra op Noord-Nederland zijn gericht.

« vorige | volgende »

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.