Home

Achtergrond

Boer dicteert medicijnprijs

Shoppen wordt normaal. Dierenarts zal het moeten hebben van zijn geneeskunst.

Voor de derde keer in 5 jaar publiceert Boerderij het prijzenonderzoek voor diergeneesmiddelen (dit keer uitgevoerd samen met het LEI). En voor de derde keer blijkt dat de prijsverschillen groot zijn. Voor één en hetzelfde medicijn kan het verschil tussen het goedkoopste en het duurste oplopen tot 50 procent. Dat komt onder andere door de aanbiedingen op internet. Voor veehouders is het dus de moeite waard zich goed te oriënteren op de markt van diergeneesmiddelen.

Oók voor de derde keer blijkt de zorg van dierenartsen dat boeren te veel op de prijs gaan letten en te weinig op de kwaliteit van de artsenijpraktijk. De voorzitter van de vereniging van dierenartsen (KNMvD) ziet zelfs de voedselveiligheid in het gedrang komen. Door de lage prijzen zou het medicijngebruik kunnen stijgen, meent hij. Dat is bij de huidige praktijk inderdaad geen denkbeeldig risico. Maar als in het najaar de regel van kracht wordt dat medicijnaankoop gepaard moet gaan met een recept van een dierenarts, is dit gevaar geweken. Voordeel van de recepten is immers dat de geneesmiddelen extra worden geregistreerd. Boeren spuiten dan de juiste hoeveelheid tegen de laagste prijs.

Een andere zorg van dierenartsen betreft de relatie met de boer. Door al het gestunt met prijzen zou die vaste relatie losser worden en zou de dierenarts wel eens minder geregeld op het erf van de boer kunnen komen.
In plaats van concurrentie op prijs zien de veeartsen van de KNMvD liever concurrentie op kwaliteit van de dienstverlening. Welnu, zij worden op hun wenken bediend. Door prijsconcurrentie zullen medicijnen bij de goedkoopste apotheek worden ingekocht. Die bijverdienste kan wel eens voor de dierenarts vervallen. Wat overblijft is de primaire rol van geneeskundige. De dierenarts die dat het beste kan, zal de concurrentiestrijd winnen.

Foto

Marcel Henst

Of registreer je om te kunnen reageren.