Home

Achtergrond 245 x bekeken 2 reacties

Bloemisterijsector op zoek naar vast personeel

Het aantal vacatures voor vast werk in de glastuinbouw is toegenomen van 821 in 2004 naar 918 in 2006.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ing. S. E. van der Vlist

  Bij deze wil ik even reageren op het artikel "Bloemisterijsector op zoek naar vast personeel' en de vacatures in het algemeen. Zelf ben ik zeer breed opgeleid voor de tuinbouwsector. Door het niet serieus genomen worden op mijn toenmalige werk door onkundige hogere hand heb ik verleden jaar een vergiftiging opgelopen in een weefselkweeklaboratorium waardoor ik dit werk niet meer kan doen, door overgevoeligeheid voor bepaalde chemicalien. Ben breed opgeleid dus voor overige werk in de tuinbouw op HBO niveau ben ik zeer geschikt. Bij het zoeken naar een nieuwe baan ik mij opgevallen dat de meeste vacatures na een maand, twee maanden, een half jaar of een jaar weer terug verschijnen. Bij sollicitaties heb ik gemerkt dat ik veelal in een vakje geplaatst wordt terwijl ik daarvoor te breed ben opgeleid. Men lijkt ook veelal geen idee van diploma's op opleiding of ervaring te hebben. Sterker nog er zijn zelfs bedrijven die beweren dat weefselkweek geen tuinbouw is. Of dat de kennis van de weefelkweek niet op een kwekerij toepasbaar is. Het is niet te geloven. Juist door de combinatie van mijn kennis zowel op een kwekerij als een laboratorium ben ik teelkundig zeer sterk. Nu werk ik momenteel als productie arbeider in de boomkwekerij omdat ik nergens geen kansen krijg te werken op het niveau waarvoor ik geleerd heb. Wordt er geprezen over mijn werk, werkhouding, werkmethaliteit die door tegenslag en het krijgen van geen kansen nog niet vergaan is. Mijn conclusie is dat het beeld over de bestaande vacatures vaak misleidend zijn of men is juist bang iemand een vast contract aan te bieden of totaal niet weten wat iemand met bepaalde kennis en ervaring kan. Ik snap het niet meer, maar ik zet grote vraag tekens bij dit artikel. Ik kan wel melden dat ik betreur dat ik nu voor mijn gevoel al die jaren voor niets heb geleerd. Zonder opleiding had ik mijn huidige werk ook kunnen doen. Hoeveel lopen er niet rond zoals ik, die wel willen en kunnen maar de kansen niet krijgen. Hoezo de tuinbouw kan geen hoger opgeleiden, echte vaksnuiters of vast personeel krijgen.....
  Een ding weet ik wel zolang de juiste mensen niet de juiste kansen krijgen, zullen de vacatures er blijven.

 • no-profile-image

  xx

  Ik ben het met hem eens ,volgens mij proberen ze op deze manier te scoren bij instanties die het aanbod van vakkundig personeel groter willen maken ,die dan voor die opleidingen weer subsidie krijgen( van de overheid )Waarvan ze dan makkelijker uit personeel kunnen keizen tegen een lager loon. Zo is het bij v.d. vlist ook het geval,die heeft meer interresse dan een poll

Of registreer je om te kunnen reageren.