Home

Achtergrond

Aantal meldingen regenschade loopt op

Het aantal schademeldingen aan gewassen door regen dat bij de enige twee verzekeraars Aquapol en Agriver die een verzekering tegen waterschade door regen aanbieden, is ver opgelopen.

Bij Aquapol hebben inmiddels 59 boeren en tuinders schade gemeld. Bij Agriver zijn dat er ruim dertig. Deze getallen zijn wel vanaf het begin van het seizoen tot 17 juli en vooral telers in West-Brabant hebben schade gemeld.

Volgens een woordvoerder van Aquapol gaat het voor ongeveer 90 procent van het areaal om schade in akkerbouwgewassen en de rest is schade aan vollegrondsgroentegewassen, zoals sperziebonen en kruiden. Aquapol heeft de bedrijven grotendeels al bezocht, maar de echte taxaties volgen pas tegen de oogst. Ook wordt bekeken of de betreffende telers aanspraak kunnen maken op de verzekering.

Gert van Dijk, woordvoerder van Aquapol. "Zo moet er aan bepaalde neerslagcriteria worden voldaan die worden gestaafd door het KNMI en ook is er een eigen risico van het verzekerde bedrag per gewas."

Wel is volgens hem al duidelijk dat een aanzienlijk deel van de boeren en tuinders die schade hebben gemeld verwachten met een of meer gewassen boven het gekozen eigen risico uit te komen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.