Home

Achtergrond 194 x bekeken

Voorlopig geen boetes voor vergunningen die niet voldoen aan IPPC

Intensieve veehouderijen waarvan de milieuvergunning per 1 januari volgend jaar nog niet aan de IPPC-richtlijn is aangepast, hoeven niet bang te zijn voor sancties. Verder moeten gemeenten de kwaliteit van de vergunningverlening aan IPPC-bedrijven verbeteren.

Vorige week werd duidelijk dat een flink deel van de bedrijven vanaf 1 januari nog niet aan de IPPC-richtlijn zullen voldoen. Daarbij gaf minster Cramer van Vrom tevens aan de inspecties op naleving uit te gaan voeren. Door deze controles zouden bedrijven onbewust met sancties te maken kunnen krijgen. Cramer heeft nu aangegeven dat daar geen sprake van zal zijn. Niet eerder dan als de vergunningen van de betreffende bedrijven worden gewijzigd, wil het kabinet de bedrijven pas aan de Europese regels houden. Dat werd duidelijk in het overleg van minister Jacqueline Cramer van Vrom met de Tweede Kamer.

Daarnaast is de vergunningverlening voor de IPPC-bedrijven is onder de maat. Dat laat de minister weten op kamervragen van de Partij voor de Dieren. Om dit te verbeteren heeft de minister de gemeenten verzocht meer capaciteit en expertise vrij te maken alsmede best practices bij de overheden beter uit te wisselen en vaker toe te passen. Verder is de ondersteuning met kennis via Infomil en compliance assistence door de VROM-Inspectie versterkt.

Meer informatie Brief van de minister aan de Tweede Kamer

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.