Home

Achtergrond

Tweede Kamer wil compartimentering langer handhaven

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat de compartimenteringsregeling voor varkensrechten voorlopig gehandhaafd blijft. Dat werd op 25 juni duidelijk tijdens overleg tussen de Kamer en de ministers Verburg van LNV en Cramer van VROM.

In 2005 is afgesproken dat de regeling per januari 2008 zou verdwijnen. Nu het bijna zo ver is, zij verschillende partijen bang dat dit een te grote druk gaat leggen op de landbouwontwikkelingsgebieden. Nederland is opgedeeld in 3 gebieden voor de handel in varkensrechten. Vanuit het gebied met de hoogste varkensdichtheid kunnen wel rechten naar minder intensieve gebieden worden verkocht, maar andersom is dat niet mogelijk.

Men vreest dat bij het opheffen van de regeling, te veel druk op de landbouwontwikkelingsgebieden ontstaat. Dit zijn een aantal gebieden in Brabant, Limburg, Gelderland Overijssel en Utrecht, waar de intensieve veehouderij in het kader van de reconstructie nog mag groeien. Het verplaatsen van bedrijven naar landbouwontwikkelingsgebieden komt nu al moeilijk van de grond en het zou nog moeilijker worden wanneer bedrijven uit het hele land daar naar toe zouden mogen trekken.

PvdA, VVD en SP zijn om die reden voor uitstel van de afschaffing van de compartimentering. Het CDA ziet dat probleem niet, daarnaast zijn er volgens het CDA varkenshouders die al hebben ingespeeld op de situatie in 2008 door al varkensrechten te kopen. Zij zullen bij wijziging van de wet benadeeld worden. Ook minister Verburg voelt weinig voor uitstel, maar ze gaat erover in gesprek met de provincies. LTO en de NVV vinden dat de compartimentering per 1 januari 2008 gewoon losgelaten moeten worden.(Bron: Agd / Agrocount)

Lees ook Wellicht afschaffing concentratiegebieden in 2007

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.