Home

Achtergrond 187 x bekeken

Tijd voor echt biogasbeleid

Bijna-gedupeerde biogasboeren krijgen alsnog subsidie. Maar deze sector verdient veel meer.

Gelukkig komt er nu een eind aan de onverkwikkelijke MEP-zaak. De subsidieregeling voor duurzame elektriciteit werd vorig jaar plotseling stopgezet, waardoor tientallen ondernemers tussen wal en schip dreigden te vallen. Het grootste deel van deze bijna-gedupeerde ondernemers kan nu alsnog rekenen op een bijdrage van de overheid voor de elektriciteit die ze duurzaam gaan produceren. 57 nieuwe biogasinstallaties erbij betekent zelfs een verdubbeling van het aantal.

Maar helaas is dat vooral mooi voor de betrokkenen, de rest van de sector heeft er weinig aan en voor een duurzamere samenleving zet het nog weinig zoden aan de dijk. Ruim 100 bedrijven profiteren straks van een redelijk riante subsidie die voor 10 jaar vaststaat. Honderden minder doortastende boeren kunnen definitief niet meedoen. Die willen ook graag, maar zien te veel onzekerheden voor zo’n miljoeneninvestering.

Sinds vorig jaar augustus is er alleen maar onzekerheid geweest. Belangrijkste oorzaak daarvan is het ontbreken van een nieuwe stimuleringsregeling. Die is er niet voor volgend jaar, aldus minister Van der Hoeven van Economische Zaken. Zeker is dat deze minder riant zal zijn. Dat is op zichzelf niet erg. Niemand hoeft immers rijk te worden van subsidie. En volgens sommige financiële experts kan biogas zelfs uit zonder overheidsbijdrage. Maar dan is wel andere stimulering nodig. Dat kan op veel verschillende manieren: makkelijker vergunningen afgeven, het gasnet toegankelijk maken voor biogas, ruimere gebruiksmogelijkheden voor digestaat en, als het om financiën gaat: investerings- in plaats van productiesubsidies.

Kortom, het recept is bekend, de wil van de ondernemers is er, de maatschappij staat te springen om duurzame energie en de landbouw wil maar wat graag deze nieuwe rol op zich nemen. Waarom moet het dan allemaal zo lang duren? Het is de hoogste tijd dat het kabinet deze handschoen oppakt en echt stimuleringsbeleid voor biogas maakt.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.