Home

Achtergrond 13 reacties

Supers dwingen verdoofd castreren af

Nederlandse supermarkten stoppen per 1 januari 2009 met de verkoop van vlees van onverdoofd gecastreerde biggen.

Voorman Klaas van den Doel van de supermarktenkoepel CBL heeft dat woensdagavond in het RTL-Nieuws bevestigd (video). Volgens hem wordt het varkensvlees door deze opstelling iets duurder. "Als consumenten en supermarkten dierenwelzijn en milieu hoog in het vaandel hebben, moeten zij daar geld voor over hebben. Zo simpel is het."

Van den Doel noemt onverdoofd castreren van biggen niet meer van deze tijd. Organisaties als Wakker Dier en de Partij voor de Dieren, die al langer druk op supermarkten uitoefenen, reageren verheugd. Zij zeggen hun pijlen nu nog meer op andere verwerkers te gaan richten, zoals de Hema en Unox.

CBL geeft de varkenssector nog anderhalf de jaar tijd alternatieven voor het onverdoofd castreren te vinden. Daarbij wordt geurdetectie in de slachterij en vaccinatie tegen berengeur genoemd. In Denemarken hebben beide plaats, in andere Europese landen worden alternatieven voor castratie toegepast. De biologische varkenshouderij meldde onlangs al dat zij overstapt op verdoving.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  g. de vader

  Triest dat er nooit iets goeds t.o.v. de dieren van de zijde der boeren komt.
  Als bij de marteleieren, ook wel door belanghebbenden kooieieren genoemd, moeten het ook nu weer de supermarkten zijn die
  een betere omgang met dieren afdwingen.
  HULDE SUPERMARKTEN.

 • no-profile-image

  Joze

  er zullen best wel een paar mensen zijn dat meer willen betalen, maar de meeste kijken wat de supers in de reklame hebben en kopen dat vlees.
  Nu laten zelfs de supers zich voor het karretje spannen van wakker dien en partij v.d. dieren.
  gaan deze supers het vlees bij geen verbod op onverdoofd castreren dan in het buitenland halen, waarvan je zeker niet weet wat er allemaal in zit en worden daar de biggen dan ook verdoofd gecastreerd? wie controleert dat wakker dier en pvdd??

 • no-profile-image

  Dorien

  De varkenshouder wil ook van het castreren af. Maar dan moet dit wel een europeese regelgeving zijn. Want als ons stukje vlees duurder word halen de supermarkten en zeker AH het vlees net zo makelijk uit het buitenland onder de naam van, het voldoet aan de europeese regelgeving, ook als ze onverdooft zijn gecastreed. Daarom moet dit in europees verband worden geregeld daar moet de PvdD zich voor inzetten en niet alleen in Nederland. Ze hebben het ook over chemische castratie als alternatief. Wat zijn daar de resultaten van en de invloeden op langere termijn. Dit met name voor onze mannelijke medemens. De geurdetectie aan de slachtlijn lijkt het beste alternalief maar is nog niet geheel praktijk rijp. Verdoven vind zelfs de PvdD niet goed kijk maar naar hun reactie 14 juni 2007 13:03. Dit is 2 keer stress voor de dieren. De mensen die het hartst roepen dat ze geen probleem hebben met beregeur zijn diegene die geen vlees eten dus er ook geen hinder van ondervinden.

 • no-profile-image

  pvdd

  Goed he van ons, We denken als pvdd dat het welzijn voor het beer big veel beter wordt. Maar we weten zelf wel dat we ons voor de gek houden als partij voor de dieren. Een paar lekkere naalden in je ballen levert immers voor een big veel meer stress op, maar ach weten wij beter. Wij komen niet uit de praktijk dus wij van de Pvdd zullen het wel even vertellen wat wel en niet goe is.

 • no-profile-image

  partij voor de dieren

  Ha lekker zeg krijg ik als big lekker een paar spuitjes in mijn ballen , hmmmmmmmm heerlijk

 • no-profile-image

  Johan Verbeek

  hoe eerder stoppen met castreren van beer biggen des te beter het is, voor in de eerste plaats het beste voor de biggen, geen ingreep !!!!. chemische castratie {injctie die berengeur voorkomt} of nog beter geurproef aan de slachtlijn . in de tweede plaats is het voor de zeugen houder ook geen pretje om deze behandeling te doen. en ten derde is de voederconversie en het magervlees percentage van beerbiggen aanzienlijk gunstiger dan van hun gecastreerde soortgenoten. al met al hoe eerder stoppen des te beter. groeten van zeugen houder johan verbeek.

 • no-profile-image

  Wiebe W. Kloetstra

  Dit is een positief bericht. Ik denk dat mensen best wel die paar centen extra willen betalen: ze zullen het niet zozeer in hun beurs merken en anders maar 1 zak chips in de maand minder. Voor de varkens maakt het een wereld van verschil.

 • no-profile-image

  Wessel

  Zoals als altijd in Nederland draven we weer lekker door. Extra regelgeving hogere productiekosten en een krenterige consument. De biologische producten gaan ook niet als warme broodjes over de toonbank puur omdat het duurder is.
  Landbouw in Nederland zal altijd wereldleider blijven als het gaat om innovatie, kennis en duurzaamheid en daar hoort natuurlijk veel regelgeving bij. Nu ben ik niet diegene om te zeggen dat we slecht bezig zijn maar het stopt een keer voor de agrarisch ondernemers.

 • no-profile-image

  Dorien

  Als G. de Vader eens de tijd nam om naar een varkensboer te willen luisteren en niet afgaat op wat er links en rechts in de bladen wordt geschreven dan zou hij horen dat een varkensboer heel veel met zijn dieren opheeft. Het is niet zo zoals ook andere mensen ook vaak denken dat er achter de gesloten deur van een varkensstal geheime dingen gebeuren. Dat deze dieren in de stal zitten heeft er alles mee te maken dat we in Nederland een gezond stukje vlees willen produceren. Op veel bedrijven geld een streng hygiene protocol om de voorkomen dat er dierziektes binnen komen. Dat is er voor bedoelt om het medicijn gebruik te verminderen. Dit is op veel bedrijven daardoor al behoorlijk verminderd. Alleen dit ziet de consument niet, dat weet alleen de boer. Het is ook zo dat het wilde zwijn vanuit Duidsland steerd verder de grens over gaat en het is algemeen bekent dat er in Duidsland onder de zwijnen varkenspest voorkomt. Daarom is het ook steeds belangrijker voor de varkensboer om de deur gesloten te houden. Want je kunt aan de buitenkant niet zien wie er met een veldvirus in aanmeking is gekomen. We willen de perode van 1997 niet nog eens meemaken. Hiervoor in de plaats komen nu veel zichtstallen de een heeft zijn varkens in het stro de ander niet. Maar deze bij elkaar geeft wel een beeld van hoe het is in Nederland. Kijk ook eens naar de foto's die bij het werkbezoek van de leden van de tweede kamer in Limburg zijn gemaakt. Daar is ook een kraamstal te zien. Een keer in de 3,4 weken zijn daar de behandelingen te zien die ermoeten worden uitgevoerd. Er wordt zeker niets verborgen gehouden. Maar iemand die de boer niet personnlijk kent gelooft dit niet. Daarom mijn oproep praat met de boer in de praktijk. Deze legt alles uit zoals het er echt aan toe gaat op een varkensbedrijf. Vele die heel hard roepen zijn nog nooit op een varkensbedrijf geweest, die hebben mijn inziens geen recht van spreken.

 • no-profile-image

  B H Bulten

  Uitstekend idee, maar dan ook niet zeuren over duurder varkensvlees

 • no-profile-image

  Dorien

  Als ik de berichten zo lees weten veel mensen niet waar het om draaid. Waarom zou een schaap geen stress hebben als zijn wol eraf gaat? Elk dier of mens heeft zo zijn stress momenten. Bij een big is dit in de eerste levens week het geval maar deze is dat snel vergeten na de ingreep omdat die dan bij de zeug gaat drinken. Als zijn buikje dan weer dik is gaat hij bij de andere biggetjes in de nest liggen slapen. Dat de big gaat schreeuwen doet hij voornamelijk omdat hij wordt opgepakt en bij zijn broertjes en zusjes weg is. Een ervaren zeugenhouden doet de ingreep zo snel dat de big alweer op de grond staat en gaat drinken voordat deze er erg in heeft wat er nu daadwerkelijk is gebeurd. Bij eerst verdoven wordt de big twee keer opgepakt ( de verdoving moet natuurlijk wel eerst inwerken) De tweede keer vind de big het oppakken niet veel leuker dan dan de eerste keer dus begint weer te schreeuwen dit is dus twee keer stress.

 • no-profile-image

  Frans

  allemaal heel leuk en aardig, maar hoe denken zij het verdoofd castreren af te dwingen ??? Als de nederlandse super ons onverdoofd gecastreerde vlees niet meer wil hebben, exporteren we het toch gewoon! En dan barsten de supermarkten toch lekker, ben benieuwd waar ze het dan hun verdoofd gecatreerde vlees vandaan willen halen. Uit brazilie zeker.

 • no-profile-image

  m. de Boer

  Ja en nu is het dus wachten of de consument inderdaad wel bereid is om de extra kosten te betalen.
  Of kunnen wij de extra kosten neerleggen bij de organisaties, die zich zo inzetten voor dierenwelzijn????
  Dat denk ik dus niet.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.