Home

Achtergrond 16 reacties

Sector weigert kansen te zien

De varkenssector ziet dierenwelzijn als een probleem en niet als kans. Dat is volgens Sjoerd van de Wouw de verkeerde opstelling. Hij roept LTO op te stoppen met knorrig gedrag en onmiddellijk te stoppen met onverdoofd castreren.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  aidan

  Janneke wil mij vertellen dat de varkensboeren heel hard moeten werken voor weinig centjes
  Dan moet Janneke maar eens proberen om als gewone arbeider zo te leven als de doorsnee varkensboer doet.
  of leest Janneke geen kranten anders dan het agrarisch dagblad zodat ze niet weet over megastallen en varkensflats
  die kunnen echt niet gebouwd worden door een arme varkensboer die geen nagels heeft om z'n kont te krassen

 • no-profile-image

  g.de vader

  Wat te denken van het agr. dagblad?
  Alle reacties die niet des boeren zijn,....zijn des duivels en worden z.s.m.
  verwijderd van dit forum.
  Wiens brood men vreet enz...?
  Dierenwelzijn en boer zijn leeft op gespannen voet.
  Boeren lopen sinds mensenheugnis achter hun eigen strontkar aan waar het om dierenwelzijn gaat.
  Al het dierenwelzijn is steeds afgedwongen door de buitenwereld.
  Jaah ik weet het, er zijn uitzonderingen, al kan ik er geen noemen en .....die bevestigen de regel.
  Scharreleieren ...? gestart
  door wijlen mevr. van Oosten-Poortman van Rechten voor al wat leeft.
  Ook/ zelfs de biologische landbouw/veehouderij is
  geen boereninitiatief.
  Kortom als het van de boer moet komen.....blijven we eeuwig dromen.

 • no-profile-image

  Dorien

  De consument denk ten onrechte dat de varkensboer niet wil veranderen Janneke Otten heeft het goed genoteerd dat wat de boer produceert nog altijd op vraag van de consument is geproduceert. Dat men denkt dat de boer niet verdooft wil castreren is niet terecht. Men wil hier het lieftst vandaag dan morgen van af, het is alleen zo dat het op een manier moet zodat iedereen er naar tevredenheid mee kan leven. In mijn ogen is verdooft niet de oplossing. Het geeft twee keer stress voor de big, dit willen we ook niet. Het is mijns inziens beter om de aandacht te richten op de geurdetectie aan de slachtlijn en/of het op tijd afleveren van beren voor de geur ontwikkeld. Daar alle energie in steken is beter zodat het in een keer wordt opgelost. Want na verdooft castratie wil men daar ook vanaf omdat men de stres voor de big wil verminderen. Onverdooftcastreren is een keer stress. Verdooftcastreren is twee keer stress. Geur detectie is GEEN stress voor de big.

 • no-profile-image

  J.M.Dunnebier

  Varkensboeren hebben ook doorgaans een onprettige geur en worden om die reden toch ook niet gecastreerd.
  De volgende stap is dat er helemaal niet meer gecastreerd mag worden , varkensboeren moeten vooruitzien en niet krampachtig een achterhaalde en ongewenste situatie vasthouden

 • no-profile-image

  j.p.

  beste Aidan, investeren doe met geld van een financier, met behulp van een gedegen bedrijfsplan! Verders is het zo dat er best boeren zijn die boven modaal leven ja! Mag dat?? 7 dagen per week, 365 dagen per jaar, de zorgen wanneer er ziektes zijn, het risico wanneer d prijzen slecht zijn. Kortom, het zou ook van de zotte zijn als die ondernemer het met hetzelfde inkomen moest doen dan als de gemiddelde arbeider!

 • no-profile-image

  willie geverink

  Wat Janneke en Dorien proberen duidelijk te maken is dat door het verdoofd castreren elke big eigenlijk twee keer word gekastreerd.

 • no-profile-image

  Janneke Otten

  Geachte heer De Vader. Ik voel mij toch wel enigszins ten ontrechte aangevallen door uw reactie. Dierwelzijn en boeren leven op gespannen voet sinds de consument (burger) zich ermee is gaan bemoeien. Vroeger was alles immers biologisch? De consument wilde echter graag een goedkoop stukje vlees behouden, het antwoord op deze vraag van de burger was de bio-industrie. De consument wilde niet het risico lopen dat men bij het braden van het vlees het varken zou kunnen ruiken. Het antwoord van de boer op deze vraag van de burger was castratie. Eieren mochten niet te duur worden, legbatterijen was het antwoord. Het saldo wat de boer verdient is niet hoger geworden, met het inkomen stegen de kosten net zo hard mee. Ik denk niet dat u 7 dagen per week zou willen werken voor het uurloon wat een varkensboer, de producent van uw lekkere varkenshaasje, verdient. Ietsm meer respect voor de boer en verdieping in de materie zou beter zijn. Consumenten moeten niet vergeten.........boeren zorgen voor het eten!!!!

 • no-profile-image

  Bart

  Heer Dunnebier, zo gaat de discussie de verkeerde kant op. De consument is de baas, dus als de consument gat janken over onverdoofd castreren, dan is hij hypocriet. Hij moet óf meer willen betalen voor zijn vlees óf ophouden met zeuren over onverdoofd castreren. Boeren willen best wel de kosten van productie verhogen voor de goede zaak, mits ze die kosten weer terugverdienen. Niets voor niets, dat geldt in elke bedrijfstak.

 • no-profile-image

  GUY

  Leer de CONUMENT berenvlees eten dan kan de varkenshouder stoppen met castereren.Geen varkenshouder doet dat werk met plezier.
  Ben jarenlang varkenshouder geweest.

 • no-profile-image

  varkenshouder

  heer Aidan, beetje simpel geredeneerd vindt u zelf ook niet? het zou u sieren om u eerst in de materie te verdiepen alvorens te oordelen.
  Met een gemiddelde werkweek van 70 uur verdiend de gemiddelde varkenshouder per uur minder dan de afwashulp in een restaurant, om maar een voorbeeld te noemen. Varkenshouders zijn echter zelfstandige ondernemers die werken voor de continuiteit van hun bedrijf. en als het allemaal zo'n vetpot is zoals u schetst, dan begint u toch ook voor uzelf!?

 • no-profile-image

  Janneke Otten

  In de praktijk is verdoofd castreren voor een big twee maal een stress-situatie. Eerst oppakken voor de verdoving, even laten liggen, en vervolgens weer oppakken voor de castratie. Dit is volgens mij ook de reden waarom veel varkensboeren dit niet als oplossing zien. Temeer ook omdat de boer niet zelf mag verdoven. Dierenartsen zitten er bovendien ook niet op te wachten deze klus te klaren, dit is veel te arbeidsintensief. Niet castreren en het probleem bv genetisch omzeilen is een veel betere oplossing voor zowel het varkens als de boer. Laten we daar de energie insteken, dat is pas echt beter voor het dierwelzijn!

 • no-profile-image

  roelen

  als varkenshouder denk ik dat alle nederlandse varkenshouders per direct zouden willen stoppen met het castreren van beerbiggen. Als wij dan de beerbiggen voor de 85 kg geslacht gewicht (grens voor deze berenlucht)afleverenen deze vervolgens via de nederlandse supermarkt bij de nederlandse consument terechtkomt, die blijkens vele onderzoeken graag een meerprijs overheeft voor dit consumentvriendelijker geproduceerde varkensvlees dan lijkt mij dat deze discussie snel afgerond te kunnen worden. een extra opbrengst van ik denk ongeveer 25 cnt per kilo varkensvlees moet natuurlijk wel bij de varkenshouder terecht komen, zijnde de extra kosten die gemaakt worden De gelten kunnen dan gewoon op export zodat dit niet eens in europees verband zou hoeven te gebeuren

 • no-profile-image

  Henk

  Een onevenwichtige benadering van wakker Dier. LTO werkt insamenwerking met Dierenbescherming en ketenpartijen aan een eindoplossing en dat is stoppen met castreren. CBL en wakker dier komen te vroeg met hun plannen. Dit najaar komen de resultaten vanhet onderzoek naar onverdoofd castreren. Dan pas zal blijken of dit iets oplevert voor de biggen. Veel praktische varkenshouders geven al aan dat het waarschijnlijk twee keer pijn en twee keer stress wordt voor de biggen.
  Wakker Dier reageert nu als een klein kind dat zijn zin niet krijgt en zetten zich zo buitenspel in de discussie.

 • no-profile-image

  dick veerman

  Zoals Guy, zo simpel is het.

  De dierenbeweging heeft veel kwaad aangericht door te ijveren voor dubbele stress. Nou wil het toeval dat ik Van der Wouw's artikel las en zomaar dacht dat hij voor niet-castreren ging en daarmee dus regelrecht tegen de PvdD politiek inging. Ik gaf hem er op foodlog een 'bravo' voor. Helaas, onjuist dus maar het gaf aanleiding tot wat snedige commentaren.

  Zie http://www.foodlog.nl/comments.php?id=1905_0_1_0_C

 • no-profile-image

  Dirk

  Aidan, Dunnebier en De Vader, echt van die personen die er niets van snappen, die totaal niet weten waar het werkelijk omgaat. Deze personen zijn zo simpel te beinvloeden door figuren van wakker dier etc.
  Deze mensen zouden eens een week moeten meelopen op een varkens bedrijf. Al die problematiek van megastallen, castratie, noem het maar op, ze komen voort uit de wens van de consument om zo goedkoop mogelijk te eten. Daarnaast blijft de meerwaarde vaak hangen in de supermarkt. Aidan maakt het helemaal bont, De rijkdom wordt in financieel opzicht bepaald door het eigen vermogen. Ik denk dat het werkelijke eigen vermogen van veel varkensboeren negatief is. Voor wie dat niet snapt: als alle rekeningen betaald zijn, en het bedrijf verkocht, blijft de boer met een schuld achter. Zomaar stoppen is er niet meer bij, het is hopen op wat betere tijden. Hopen dat de rijke consument die maar 5 dagen per week hoeft te werken eindelijk eens een keer wat meer wil gaan betalen voor veilig voedsel ipv voor de tweede keer naar Turkije op vakantie.
  Groeten,
  Dirk.

 • no-profile-image

  henri

  prima, kansen zien. Ik vind het een goed argument. Maar hebben we dat ook niet gezien met de Engelse varkenshouderij. Die moest kompleet Biologisch. Het goede daarvan is dat de varkens nu uit Nederland komen, de meeste niet Biologisch. Dus moet er een harde afspraak komen met de supermarkten, dat zij niet anders verkopen met een dwangsom van ... zodat we een soort Buma/stemra- systeem kunnen oprichten.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.