Home

Achtergrond 35 reacties

Rommel, troep en zooi

Een opgeruimd erf? Vaak is wel de voortuin aangeharkt, maar daarachter moet je niet kijken. Schrik ook niet van de buro's op de redactie trouwens.

Hier op de redactie is het een rommel. Overal liggen stapels papier, schrijfblokken, jaarverslagen, oude kranten en nog-niet-helemaal-gelezen-tijdschriften. Je weet immers maar nooit. Soms worden de stapels zó hoog dat de collega’s erachter nauwelijks nog zichtbaar zijn.

Als het zover is, valt de term: clean desk policy. Ofwel: opruimen die boel. Immers, rommel kan ook tegen je gaan werken. Je kunt niks meer vinden en wat moet het bezoek wel niet denken van zo’n bende?

Bij veel boeren is het niet anders. De voortuin is keurig aangeharkt maar daarachter is het een troep. Overal ligt oud ijzer, flarden kuilplastic, stapeltjes bakstenen, lege olievaten, een foutgeparkeerde kruiwagen, een hark, een bats… Je kunt het zo gek niet bedenken of het ligt wel ergens, behalve op zijn plek.

Overigens zijn er wel verschillen. De ene boer is netter dan de andere. Maar bovenstaande situatie, kom ik opvallend vaak tegen. Nee, ik oordeel niet. Zelf ben ik immers geen haar beter. Maar zijn er ook boeren en boerinnen die, net als wij af en toe, een clean erf policy hanteren?

| volgende » | volgende »

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Yvonne

  Wat heb jij makkelijk praten met je 38? urige werkweek. Kom hier maar eens een keer mee draaien. Daar kom je niet meer aan toe. Dat is in een uurtje of zo echt niet opgeruimd. En dan, ja iedereen kan zien hoe het er bij ligt bij de boer. Als bij jullie de deur dicht gaat ziet er niemand meer iets van de rommel.

 • no-profile-image

  DE BOER

  wat probeer je nou eigenlijk te bereiken met al die weblogs van je. Het gaat meestal nergens over en het heeft totaal geen zin. ik vraag me af of je wel is een boederij van dichtbij heb gezien, zoveel onzin schrijft je. Wat heb je er mee te maken hoe iemand werkt dat moet iedereen tog voor zichzelf weten. Schrijf wat zinigs waar we wat aan hebben of schrijf gewoon niks, lijkt me in dit geval het beste!!

 • no-profile-image

  Kritiche boer

  Dit is een typisch Boerderij onderwerp. Zinloos en heeft niets met het echte boeren te maken. Geef een scherpe reactie op een andere weblog. Wordt ie niet geplaatst

 • no-profile-image

  Toon

  Ga zo door Magreet ik lees je collums altijd met veel plezier. Maar voor sommige mensen is de waarheid hard als je ze een spiegel voorhoud. Mijn motto is opruimen dan houd je overzicht en af je nu journalist of boer bent. Je krijgt maar een kans voor een eerste indruk.

 • no-profile-image

  Wouter

  Of de weblogs van Margreet altijd zoveel nut hebben weet ik niet, maar de reacties erop hebben vaak wel een bedenkelijk laag niveau. 9 van de 10 reacties zijn botte kritiek op Margreet in plaats van een inhoudelijke reactie. Ik hoop dat de gemiddelde boer in NL toch wat beschaafder is. En Yvonne, wat die rommel bij de boer betreft, juist! als boer is het belangrijk het erf netjes te hebben, om zo het imago een beetje op peil te houden. En als je geen tijd meer hebt, (of maakt) om wat op te ruimen is er iets niet goed. Druk zijn is leuk, maar het moet wel te overzien zijn. Als je alles laat verslordigen omdat je zo nodig in je eentje 120 koeien ofzo wil melken, ben je verkeerd bezig.

 • no-profile-image

  Kritiche boer

  Als wij die 120 koeien nodig om te kunnen voort bestaan. Als je bij een baas werkt krijg je je loon toch wel.Kijk maar die luie ambtenaren

 • no-profile-image

  wouter

  @ Kritische boer Dan doe je wel iets verkeerd als je je half dood moet werken om te blijven bestaan. Als dat bij mij zo was stopte ik er vandaag nog mee. En als je in 50 uur per week te weinig verdien, valt het met 80 uur in de week ook nog niet mee. En trouwens bij een baas moet je ook presteren hoor.

 • no-profile-image

  boerenzoon

  Misschien als die boer met 120 koeien wat netter werkt dat hij dan een uurtje erxtra overhoudt omdat je dan overal beter bij kunt en je alles meteen kan gebruiken en niet een uur bezig bent iets gebruiks klaar te maken? ideetje?

 • no-profile-image

  kritische boer

  120 koeien houden en 11550kg melken met 2 gemiddeld 1,3 dekkingen is meer wek dan een prutser met 50 koeien 8000kg en 2 dekkingen.Of zie ik dat nu weer verkeerd.Dat is geen werkweek van 50uur. Zoals een simpel kantoorbaantje

 • no-profile-image

  erik

  @kritische boer: Waarom geef je zo af op mensen die niet de mogelijkheid hebben gehad een boerderij over te nemen? Ik ben een 'simpele ambtenaar' van boerenkomaf, maar moet net zoals jij werken(!) voor mijn brood. En waarom is iemand met 50 koeien een prutser? Ik ben blij voor je dat jij in de gelukkige situatie zit met 120 koeien en een quotum van over 1 miljoen kg. Niet elke 'prutser' krijgt die mogelijkheid, dus bind maar iets in met je domme commentaar!

 • no-profile-image

  Kritiche boer

  @ erik.Dit is precies de reactie die ik hoopte te krijgen.Ik lees dat een Weblog scherp en uitdagend moet zijn, om scherpe reactie te krijgen.Dat heb ik dus gedaan.Ik heb precies iemand bereikt die ik wilde bereiken.Sorry dat ik hier mensen voor heb moeten beledigen.Maar wat vind jij van deze weblog als boerenafkomst ambtenaar? Is het werk (opruimen)op je kantoor vergelijkbaar met de boerderij? Ben zeer benieuwd naar je antwoord. En wat te zeggen van "achterstands wijken" daar wordt niks opgeruimd door de bewoners, dat doet de gemeente.Moeten zij dat dan zelf doen? Of moeten wij ook de gemeente bellen?

 • no-profile-image

  Lijntje Moons

  He mannen, wat een gehakketak! Waar hebben we het nu over, toch niet over 'prutsers' met 'slechts' 50 koeien of 'boffers' met 120 of meer dieren...? Nog sterker: wij hebben er minder als 50....en de handen vol om alles netjes en voor elkaar te houden.....waar hecht je waarde aan, wat vind je belangrijk? Het welzijn van de koeien staat voorop, omdat we kaas maken en een winkeltje aan huis hebben is het (vinden wij) belangrijk dat je bedrijf er netjes bijstaat. Ik loop regelmatig te drammen om hier of daar weer een extra hoek op te pimpen, maar mijn maatje roept dan dat we 'een bedrijf in bedrijf' zijn, daarmee wil hij zeggen dat je nu eenmaal niet altijd kunt voorkomen dat er ergens een hoopje of een stapeltje ontstaat wat daar eigenlijk niet hoort...je komt regelmatig handen te kort zonder trappelende opvolger of een 'veegopa'. Natuurlijk oogt het prachtig als alles glad en strak is en een opgeruimd erf werkt ook stukker prettiger, het scheelt heen- en weer geloop als je direct weet waar alles te vinden is... Maar we doen ons best en het moet tenslotte ook een beetje 'leefbaar' blijven.

 • no-profile-image

  kritische burger

  Kritische boer, lekker makkelijk oordelen over anderen. Vooral omdatje ook nog koeienboer bent moet je je schamen. Lekker gemakkelijk praten als de staat (EU) je onderhoudt! Een burger krijgt niet van die belachelijke subsidies zoals koeienboeren, een burger moet gewoon 8 of 10 uur per dag WERKEN, en kan niet een uur koffiedrinken of anderhalf uur eten. Daarmee zeg ik niet dat koeienboeren niets doen, maar er zijn er velen die het wel heel makkelijk hebben op de kosten van de gemeenschap. Ze moeten eens een kijkje nemen in de glastuinbouw of de varkenshouderij. Daar zitten de echte ondernemers!

 • no-profile-image

  rene

  Ik ben het helemaal met je eens.. Wij zijn wel bezig met voedsel produceren, en als ik een rondleiding in een fabriek krijg, dan ben ik ook blij als alles er daar piekfijn bij staat.. En alles netjes houden is gewoon een manier van werken, en heeft weinig te maken met geen tijd hebben..

 • no-profile-image

  Piet

  Soms kom je in een vicieuze circel, kleine bedrijf, krap bij kas, vrouw wordt ziek, te laag inkomen voor haar uitkering[ dwz er is geen arbeidsongeschiktheid bij de overheid in financiele zin [uwv]], dus je kunt niemand ipv haar inhuren en je loopt je kapot en er blijft ook wel eens wat liggen, jammer dat veel mensen het wel zien om commentaar te leveren maar het verder niet bekijken dan hun neus lang is. Dus je zorgt dat de voorkant netjes blijft, dan valt het niet zo op.

 • no-profile-image

  Wim

  Hier heb je wel een punt, je moet als boer in het achterhoofd houden dat je bezig bent met de produktie van voedsel voor anderen. Dan is het alleen maar logisch dat de boel wel min of meer aan de kant is. Ook bij mij op het erf is het de ene dag wat netter dan de andere, en natuurlijk ligt er wel eens wat oud ijzer e.d. maar als je al dit spul een vast plekje geeft en regelmatig meegeeft valt de troep wel mee. Je machines en werktuigen die 'buiten slapen'even netjes naast elkaar zetten, zo groeit je erf niet dicht en is het al een stuk minder rommelig, dit kost geen 10 min. per dag maar geeft wel meer voldoening. En dat van die lange dagen die dat onmogelijk maken is dikke onzin, want bij de een lukt het wel en bij de ander niet en de bedrijfsomvang is hierin geen factor,maar de boer wel. Ook het zakelijke aspect mag je niet over het hoofd zien, de uitstraling van je erf bepaald mee welk volk je over de vloer krijgt, en wat ze je aanbieden.

 • no-profile-image

  dinand

  Oke "kritische Boer" hier een collega met 50 koeien en 60 stuks jongvee en wat natuur op 2 personen een gelukkig leven, tijd over om af en toe schoon schip te maken op het erf (geef toe niet 365 dagen in het jaar) en om ook nog wat andere dingen te ondernemen. vraagje wie is nu de prutser?? ik zeg niet dat jij het bent maar volgens mij ben ik best tevreden met hoe het gaat. jij ook?? en over 10 of 20 jaar ???

 • no-profile-image

  possem

  Iedereen is anders dat is nu het mooie van eigen baas zijn Advies niet mee bemoeien , je hebt genoeg aan je eigen rotzooi

 • no-profile-image

  lenno

  Uit de reacties lees ik wel dat het bij de meeste boeren een zootje is, anders zou er niet zo fel worden gereageerd. Bij mij is het trouwens geen haar beter en ik beloof me steeds dat als ik wat meer tijd heb ook nog eens ga opruimen. Waar Margreet wel gelijk in heeft is dat als er rommel ligt er gemakkelijk rommel bij gegooid wordt en mijn ervaring is dat wanneer je iets opruimt je dan iets langer bezig bent, maar deze tijd dubbel terug wint omdat je het volgende keer zo voor het pakken hebt.

 • no-profile-image

  een echte boerin

  Het ging over opruimen op het boerenerf toch? Wij ruimen 1 keer in het jaar in de zomer echt alles weer op. Er komt een container en daar doen we alles in. Nadeel: de kosten van het opruimen zijn nogal hoog. Misschien kan de BOERDERIJ eens een opruimactie houden door containers te plaatsen voor de helft van het geld 1 x per jaar. Wat zou agrarisch Nederland er dan mooi uit gaan zien, achter. Hartelijke groet van een opgeruimde boerin.

 • no-profile-image

  boerenzoon

  ongelovelijk al deze reactie over de weblog. De laatste jaren liggen de boeren al flink onder vuur, en die rotzooi bij de boerderijen werkt niet erg mee aan het imago van de boerderijen. Dan hoor je ik heb er geen tijd voor ik heb het druk, ga nu toch gouw weg, als je in eerste instantie geen rotzooi maakt dan hoef je er later ook geen tijd voor vrij te maken het op te ruimen, en wat mij betreft is iemand die 50 koeien melkt geen prutser maar de prutser is de gene met een dik rotzooi om de boerderij.

 • no-profile-image

  Erik

  @ kritische boer: Kijk nu zijn we ergens. Het ligt niet aan het beroep, maar aan de instelling van de persoon. Nederland verloedert door zijn verbruikersinstelling. Wij leerden zelf je troep op te ruimen. Jij ook, aan je commentaren te zien. En als je een opgeruimde werkomgeving hebt, werkt dat prettiger. Dat is achter een bureau niet anders dan in/en rond de stal. Ik ben het roerend met je eens dat het een schande is dat achterstandswijken op kosten van de gemeenschap hun woonomgeving op laten ruimen door de gemeente. En je excuses zijn aanvaard. Soms is wat harder schreeuwen goed om de mensen ff weer wakker te schudden.

 • no-profile-image

  kritische boer

  @ kritische burger. Ten eerste wil ik zeggen dat je het bedrijfsleven in heel nederland onder de loep neemt en daarin gaat vergelijken wat zij aan subsidies krijgen en fiscale voordelen hebben.En dat dan vergelijkt met de melkveehouder. Zoek dit uit en ben boenieuwd naar je reactie. Ten tweede. Ik zeg ook weg met de EU sunbsidies. Het land die het goedkoopste melk kan leveren mag het komen brengen. Dat hun kwaliteit (door andere regelgeving en minder vakmanschap)van de melk veel minder is maakt mij oook geen zak uit. Wat interesseerd mij het nou dat iedereen hier ziek word. Ik drink toch melk uit de tank. Koop kaas bij de buurman.Laat een koe van mezelf slachten en maak de yoghurt zelf. Dus ik denk hetzelfde als jij weg met onze hoge kwaliteit in nederland we gaan met zijn alle weer terug naar goedkoper en ongezondere producten.

 • no-profile-image

  kritische burger

  Kritische boer, is de melk uit landen als Nieuw-Zeeland dan zo slecht? Ik heb er geen verstand van, maar volgens mij produceren die melk voor veeeeel lagere kosten zonder subisdie en van uitstekende kwaliteit. Het kan dus wel: voor weinig geld een goed product maken.

 • no-profile-image

  kritische boer

  @ kritische burger. Klopt je hebt er geen verstand van. En dan toch nog zeggen: het kan dus wel. En heb je uitgezoch hoe dat met de rest van het bedrijfsleven zit? Ik hoop dat je dan in ziet hoe het hele bedrijfsleven in elkaar zit. Nieuw-Zeeland levert mindere kwaliteit als nederland (beste van de wereld) het celgetal is bijv. veel hoger. Tevens houden wij veel meer rekening met dierwelzijn en milieu. Ook belangrijk toch?

 • no-profile-image

  Marian

  Waar gaat dit over? Over opruimen of elkaar bekritiseren? LaTEN WE ER SAMEN WAT MOOIS VAN MAKEN EN ELKAAR WAARDEREN!

 • no-profile-image

  piet

  @kritische burger, heb jij ook genoeg aan het inkomen van een "kritische" burger uit Nieuw Zeeland?

 • no-profile-image

  andere kritische boer

  precies kritische boer. Maar dan ook gelijk weg met de minimum salarissen die hebben wij ook niet. En ook weg met die kunstenaars. Hulde aan kritische boer

 • no-profile-image

  kritische burger

  kritische boer, laat mij maar eens zien wat de milieubelasting per geproduceerde liter melk in Nederland is en in Nieuw-Zeeland. En hoezo beter welzijn in Nederland? Hier lopen voortaan bijna alle koeien binnen, in Nieuw-Zeeland lopen ze bijna het hele jaar buiten. Wie praat er dan over slechter welzijn? En een hoger celgetal? Het zal wel, maar daar drink ik geen beter melk minder om of eet geen plakje kaas minder. Om terug te komen op de subsidies: wie krijgt er van het bedrijfsleven dan subsidie? Natuurlijk zijn er fiscale voordelen, maar die heeft een melkveehouder ook als ie veel investeert of weinig verdiend. Pak eens een gemiddeld MKB-bedrijf: een slager, een bouwbedrijf, een TV-zaak of een hotel. Wat krijgen die aan subsidie dan? Dat mag je mij eens uitleggen. Toevallig zit ik zelf in die branche en ik krijg geen cent hoor.

 • no-profile-image

  jaah

  He hoe zit het met die boeren zoon kalender ?

 • no-profile-image

  boerenzoon

  @kritische burger Ten eerste wat denk je dat het kost om die melk uit nieuw zeeland hier te krijgen en wat dat doet met de kwalieteit? ten 2 hoeveel groter is nieuw zeeland niet dus daar is de grond goedkoper dus goedkoper produceren ten 3de kwalitatief is het zowieso minder. en met de subsiedies valt het ook hard mee maar ja dat is het enige wat burgers zien doe je niks aan

 • no-profile-image

  piet

  @kritische burger, Wij krijgen ook geen subsidie, ben nl bloemen teler in vollegrond, maar wat heeft subsidie opeens met rotzooi opruimen te maken? Je dwaalt af.

 • no-profile-image

  professional organizer erika nijhof

  Als beroepsopruimer vind ik dat ik even moet reageren.

  Regelmatig opruimen is van groot belang om overzicht te houden. Inderdaad, het scheelt veel tijd als je weet waar je je spullen gelaten hebt. Chaos in je omgeving veroorzaakt stress. Onbewust heb je er last van. Een opgeruimde omgeving geeft rust, ruimte en ontspanning. Het gevaar van maar door blijven modderen in de rommel, is dat je op een gegeven vast komt te zitten in een vicieuze cirkel waar je alleen niet meer uitkomt. Een opgeruimde omgeving geeft een opgeruimd hoofd.

  Mijn advies: Geef alles een vaste plek, soort bij soort, berg alles daar op waar je het gebruikt en ruim op wat je niet meer nodig hebt!

  Gelijk je spullen opbergen na gebruik kost niet zo heel veel tijd. Het is gemakkelijk de spullen achter je te laten liggen, omdat je andere prioriteiten hebt. Maar als je zo denkt is er altijd wel iets dat belangrijker is. Opruimen is nu eenmaal niet het leukste karwei. Maar eenmaal goed georganiseerd zul je ervaren dat je er alleen maar voordelen van hebt. Van opruimen moet je net zo'n gewoonte maken als eten en drinken. Als je iedere dag vóór je gaat slapen zorgt dat de boel weer op de vaste plek ligt, kun je iedere nieuwe dag weer met frisse moed beginen, zonder tegen de rommel van gisteren aan te lopen. Ook voor anderen in je omgeving is het net zo plezierig als alles een vaste plek heeft en er netjes uitziet. Je komt nu eenmaal veel plezieriger een erf op.

 • no-profile-image

  professional organizer erika nijhof

  Als beroepsopruimer vind ik dat ik even moet reageren.

  Regelmatig opruimen is van groot belang om overzicht te houden. Inderdaad, het scheelt veel tijd als je weet waar je je spullen gelaten hebt. Chaos in je omgeving veroorzaakt stress. Onbewust heb je er last van. Een opgeruimde omgeving geeft rust, ruimte en ontspanning. Het gevaar van maar door blijven modderen in de rommel, is dat je op een gegeven vast komt te zitten in een vicieuze cirkel waar je alleen niet meer uitkomt. Een opgeruimde omgeving geeft een opgeruimd hoofd.

  Mijn advies: Geef alles een vaste plek, soort bij soort, berg alles daar op waar je het gebruikt en ruim op wat je niet meer nodig hebt!

  Gelijk je spullen opbergen na gebruik kost niet zo heel veel tijd. Het is gemakkelijk de spullen achter je te laten liggen, omdat je andere prioriteiten hebt. Maar als je zo denkt is er altijd wel iets dat belangrijker is. Opruimen is nu eenmaal niet het leukste karwei. Maar eenmaal goed georganiseerd zul je ervaren dat je er alleen maar voordelen van hebt. Van opruimen moet je net zo'n gewoonte maken als eten en drinken. Als je iedere dag vóór je gaat slapen zorgt dat de boel weer op de vaste plek ligt, kun je iedere nieuwe dag weer met frisse moed beginen, zonder tegen de rommel van gisteren aan te lopen. Ook voor anderen in je omgeving is het net zo plezierig als alles een vaste plek heeft en er netjes uitziet. Je komt nu eenmaal veel plezieriger een erf op.

 • no-profile-image

  professional organizer erika nijhof

  Als beroepsopruimer vind ik dat ik even moet reageren.

  Regelmatig opruimen is van groot belang om overzicht te houden. Inderdaad, het scheelt veel tijd als je weet waar je je spullen gelaten hebt. Chaos in je omgeving veroorzaakt stress. Onbewust heb je er last van. Een opgeruimde omgeving geeft rust, ruimte en ontspanning. Het gevaar van maar door blijven modderen in de rommel, is dat je op een gegeven vast komt te zitten in een vicieuze cirkel waar je alleen niet meer uitkomt. Een opgeruimde omgeving geeft een opgeruimd hoofd.

  Mijn advies: Geef alles een vaste plek, soort bij soort, berg alles daar op waar je het gebruikt en ruim op wat je niet meer nodig hebt!

  Gelijk je spullen opbergen na gebruik kost niet zo heel veel tijd. Het is gemakkelijk de spullen achter je te laten liggen, omdat je andere prioriteiten hebt. Maar als je zo denkt is er altijd wel iets dat belangrijker is. Opruimen is nu eenmaal niet het leukste karwei. Maar eenmaal goed georganiseerd zul je ervaren dat je er alleen maar voordelen van hebt. Van opruimen moet je net zo'n gewoonte maken als eten en drinken. Als je iedere dag vóór je gaat slapen zorgt dat de boel weer op de vaste plek ligt, kun je iedere nieuwe dag weer met frisse moed beginen, zonder tegen de rommel van gisteren aan te lopen. Ook voor anderen in je omgeving is het net zo plezierig als alles een vaste plek heeft en er netjes uitziet. Je komt nu eenmaal veel plezieriger een erf op.

Laad alle reacties (31)

Of registreer je om te kunnen reageren.