Home

Achtergrond 218 x bekeken

Regeling IKB-PSB 2007 start op 1 juli

De regeling IKB-PSB 2007 begint op 1 juli aanstaande. Aanleiding voor de nieuwe regeling zijn veranderde wet- en regelgeving, wensen voor onafhankelijkheid en problemen met zwartwerk en illegale buitenlanders bij sommige pluimveeservicebedrijven (PSB).

IKB-PSB is het kwaliteitszorgsysteem waarmee pluimveeservicebedrijven garanties verstrekken over de manier van produceren. Als IKB gecertificeerde pluimveehouders voor pluimveegerelateerde werkzaamheden een pluimveeservicebedrijf inschakelen, moet dit bedrijf IKB-PSB erkend zijn.

In de versie IKB PSB 2007 is de NEN 4400 norm toegevoegd. Certificatie volgens deze norm toont aan dat op tijd belastingen en sociale verzekeringspremies worden uitbetaald en dat werknemers in Nederland mogen werken, hun identiteit is vastgesteld en niet vals is. Op deze wijze worden pluimveehouders zoveel mogelijk gevrijwaard van aansprakelijkheid voor overtredingen en wanbetaling door de pluimveeservicebedrijven. Op het werken met illegale arbeid staan hoge boetes.

IKB gecertificeerde pluimveehouders zijn verplicht, als zij arbeid van derden betrekken, om een IKB-PSB gecertificeerd pluimveeservicebedrijf in te schakelen. Tot 1 januari 2008 mogen dit bedrijven zijn die gecertificeerd zijn volgens de oude regeling, na 1 januari 2008 mogen dit alleen bedrijven zijn die IKB-PSB 2007 gecertificeerd zijn. Daarnaast besloot het PPE dat alle pluimveeservicebedrijven per 1 januari 2008 moeten voldoen aan de NEN 4400 norm.

IKB-PSB vindt zijn oorsprong in 1999. De Stichting IKB PSB voerde tot nu toe de regelingen uit onder beheer van het Productschap. In de nieuwe opzet blijft het PPE beheerder van de regeling, maar komt de uitvoering in handen van een Certificerende Instelling (CI) en meerdere Controle Organisaties (CO's) te liggen. Zo blijft de onafhankelijke uitvoering van de regeling gewaarborgd. Deelnemers krijgen zo de keuze in wie er op hun bedrijf komt controleren.

Meer informatie IKB-PSP 2007 volgens de site van de PVE
Meer informatie Stichting IKB-PSB

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.