Home

Achtergrond 451 x bekeken

Reconstructie in de klem van varkensrechten

De overdracht van varkensrechten tussen Noord en Zuid wordt een klemmend vraagstuk in de reconstructie.

Acht leden van de Tweede Kamer hebben bij hun werkbezoek aan Overijssel maandag (18 juni) met eigen ogen aanschouwd wat ze al vermoedden: met de reconstructie van de intensieve veehouderij loopt het in de praktijk nog niet lekker. Ze bezochten een boer die zijn bedrijf wilde verplaatsen, maar daarin werd gehinderd door omwonenden op de nieuwe plek. Ze spraken met een boer die door naburige natuur wordt belemmerd in bedrijfsuitbreiding, en met een boer, de eerste in Overijssel, die wel op een andere plek zijn heil heeft gevonden. Ook mochten boeren komen uitleggen wat hun bezwaren zijn tegen de komst van grote varkensbedrijven van elders.
‘Sterft in schoonheid’
Vooral CDA-Kamerlid Ormel reageerde mismoedig op wat hij in de praktijk níet zag terechtkomen van alle mooie plannen. “De reconstructie sterft in schoonheid”, zei hij. “Bij de plannen worden meer stapels papier verplaatst dan veebedrijven.” De Overijsselse gedeputeerde Piet Jansen, die optrad als reisleider van het Kamergezelschap, is verbolgen over de uitspraak van zijn partijgenoot . Het past helemaal niet bij zijn pogingen om van de reconstructie een blijmoedig beeld te schetsen.

Nieuwkomers niet gewenst

Verplaatsing van bedrijven wordt in Overijssel en de andere 4 reconstructieprovincies (Gelderland, Utrecht, Noord-Brabant, Limburg) vooral gedwarsboomd door dat gemeenten, burgers én boeren liever geen nieuwelingen zien komen. In Overijssel en Gelderland vrezen ze dat beschikbare vestigingsruimte wordt ingenomen door de komst van boeren uit Noord-Brabant en Limburg. Jansen en zijn Gelderse collega Harrie Keereweer zeiden tegen de Kamerleden dat ze daarom helemaal niet blij dat de Kamer in 2005 besloot om varkensrechten per 2008 vrij verhandelbaar te maken door heel Nederland. De Kamerleden kregen de boodschap mee om dat bij hun debat over de reconstructie komende maandag in Arnhem terug te draaien. Tot nu zijn varkensrechten alleen verhandelbaar binnen de concentratiegebieden Zuid en Oost, en buiten de concentratiegebieden. De roep om dat vooral zo te houden wordt steeds krachtiger. Dat zal ook wel blijken bij de hoorzitting die aan het debat vooraf gaat.

Toch blijvend verschil in varkensrechten?

Als het besluit van 2005 wordt teruggedraaid toont de politiek zich wel eens van zijn meest grillige kant. De vraag is zelfs of er mee wordt voorkomen dat Brabantse varkenshouders ‘oprukken’ naar het Noorden. LEI-onderzoeker Gé Backus voorspelde in 2005 al dat de de-compartimentering van de varkensrechten juist tot gevolg zou hebben dat de varkensrechten naar Noord-Brabant toegezogen zouden worden. Een nieuwe politieke ingreep kan rechtstreekse gevolgen hebben op de koersen voor de varkensrechten. Vooruitlopend op het ontstaan van één markt in 2008 zie je de verschillende regioprijzen naar elkaar lopen, maar een besluit van de Kamer kan daar in een keer een einde aan maken.

« vorige| volgende »

Foto

Henk Dokter

Of registreer je om te kunnen reageren.