Home

Achtergrond 832 x bekeken 5 reacties

Rasters en hekken

Tegen de ziekterisico’s van zwijnen en herten moeten boeren zichzelf verweren, adviseert Alterra. Met rasters, hekken en opstallen.

De liefde voor de natuur begint groteske vormen aan te nemen. Grote lappen grond worden aan de landbouw worden onttrokken voor natuurdoeleinden. Iedereen vindt het gewoon. De Ecologische Hoofdstructuur (EHS) begint vorm te krijgen. Nu zijn de ‘robuuste verbindingen’ aan snee: de wildbanen waarlangs herten, reeën, zwijnen en mogelijk ook halfwilde graasrunderen en idem paarden kunnen trekken. Al die wilde of halfwilde hoefdieren kunnen drager zijn van besmettelijke ziekten, en zijn dat ook. Door hun getrek door die robuuste verbindingen kunnen de virussen en andere ziekteverwekkers over grote afstanden verspreiden.

Ziekterisico valt mee

Nou, met dat ziekterisico valt het nog wel mee, stellen onderzoekers van Alterra. In hun rapport ‘Robuuste verbindingen en wilde hoefdieren’ concluderen zij dat er onder wilde hoefdieren geen of weinig besmetting is van varkenspest, mkz, Aujeszky, rundergriep en blauwtong. Rundergriep komt wel veel voor. En, zeggen ze, áls wilde hoefdieren wel besmet zijn, is het risico op overdracht naar dieren op de boerderij niet groot. Weinig aan de hand dus, zo lijkt.

Afrasteren en opstallen

Tegelijkertijd zeggen de onderzoekers ook dat het risico niet nul is. Zeker als de Schotse Hooglanders en Konickspaarden gaan dwalen door de robuuste verbindingen stijgen de risico’s. En besmetting met varkenspest vanuit besmette Duitse wilde zwijnen is een reëel gevaar.
Dat de risico’s écht reëel zijn, blijkt wel uit de ingrijpende maatregelen die de onderzoekers aanbevelen. Boeren moeten besmetting van hun bedrijf zelf buiten de deur houden door het bedrijf af te schermen met erfafscheiding en elektrische afrasteringen. Om wilde zwijnen te weren beveelt Alterra een dubbel raster aan, liefst elektrisch. Voor herten en reeën zijn hoge en dubbele afrasteringen nodig. ,,Een kostbare aangelegenheid”, voegen de onderzoekers daar aan toe.
En haal het vee vooral binnen, zeggen ze. Geen uitloop meer voor varkens, geen weidegang meer voor koeien, schapen en geiten, in ieder geval ’s nachts niet. Opstallen gaat regelrecht in tegen de trend om dieren juist zo veel mogelijk buiten te houden.
De robuuste verbindingen zijn toch al niet populair, noch bij boeren noch bij een groot deel van de politiek. Maar de boeren in de buurt krijgen nog meer last van die dingen dan ze al dachten. En wat betekent het voor de waarde van het bedrijf als het in de buurt zit van een doorlopend veterinair risicogebied?

Verburg gaat gewoon door

Ik had gedacht dat minister Verburg, die opdracht gaf tot het onderzoek, terughoudend zou reageren. Maar nee, in haar brief aan de Tweede Kamer zegt ze dat het rapport voldoende basis is om met de aanleg van de robuuste verbindingen door te gaan. Geen woord over de kosten van al dat hekwerk en wie dat gaat betalen. Wel kondigt ze regionale bijeenkomsten aan om de ‘aandachtspunten’ te bespreken. Daar lijkt me inderdaad wel iets te bespreken.

« vorige | volgende »

Foto

Henk Dokter

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Wil

  Eind jaren 90 moesten er varkens vrije zones komen volgens onderzoekers geadviseert aan van Aartsen.Volgens Alterra valt het ziekte risico nu wel mee.Als de Minister deze lijn volgt zal zij ook voorstander ervan zijn dat bij een uitbraak van een besmettelijke dierziekte als gevolg van de wilde dieren in deze verbindings zones,dat dan de schade door de overheid wordt betaalt en niet door de ondernemer.Ik zou dat wel graag zwart op wit willen hebben.

 • no-profile-image

  Mick

  Het is mij ondertussen wel duidelijk. Verburg zit niet voor de boeren. Boerenbelangen worden keer op keer door haar "vergeten". Misschien moet bij de volgende verkiezingen het LNV maar opgeheven worden. op deze manier heeft er geen enkele boer baat bij.

 • no-profile-image

  varken

  laat het lekker we zien wel

 • no-profile-image

  kubelink

  Mick: "Verburg zit niet voor de boeren"

  nogal wiedes,
  zij zit er voor LNV, da's 3 dingen
  en Landbouw, en Natuur, en Voedselkwaliteit.

 • no-profile-image

  kubelink

  Oh ja, even over het artikel zelf.
  Het versterken van bestaande natuurgebieden en het creëren van robuuste verbindingen zijn cruciaal voor het bereiken van het doel van het Natura 2000-netwerk: de afname van de biodiversiteit in de EU in 2010 te stoppen.
  Dat is niks nieuws aan de horizon. Net zo min dat het onvermijdelijk is dat daar landbouwgronden voor verworven moeten worden en dat deze moeten worden heringericht naar gelang de benodigdheden van de daar bescherming behoevende soorten en habitats.
  Anders dan de schrijver van dit artikel wil doen geloven, heeft dit niets te maken met een doorgeslagen liefde voor de natuur. Het is niets meer dan een reddingsplan voor het behoud van biodiversiteit.
  Wat velen voor het gemak maar even schijnen te vergeten is, dat het een tegemoetkoming van de EU is aan de eis die de burger bij unie heeft neergelegd: De burgers van de lidstaten eisen dat de EU harde maatregelen neemt om het evenwicht in de natuur te herstellen. Het moet nu maar eens afgelopen zijn met al dat uitsterven, vindt dus een meerderheid van de Europese bevolking.
  Nou suggereert de schrijver dat we dus maar moeten stoppen met dit netwerk vanwege de kosten van het hekwerk voor een boer. Hoezo een kromme vergelijking!
  Het is echt een schande dat in een tijdperk van miljarden verslindende prestigeprojecten als Deltawerken en Betuwelijnen, men niet meer in staat is - of beter: bereid is - om met een paar relatief eenvoudige maatregelen het probleem van een binnenwandelend zwijntje de baas te blijven.
  Dat de overheid hier een voor vergoeding beschikbaar stelt lijkt me evident, maar om dan maar gelijk hele verbindingszones te schrappen...*&^%$#@s)
  Kijk aub even wat verder dan je neus lang is!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.