Home

Achtergrond 594 x bekeken

Paniek om varkensrechten

Het lijkt wel of de reconstructie staat of valt bij vrije handel in varkensrechten. De Tweede Kamer eist dat de ministers er naar kijken.

Aan alles is te merken dat ze er he-le-maal niets voor voelen, maar de ministers Verburg (LNV) en Cramer (Vrom) kijken toch nog even naar de dierrechten (m.n. varkensrechten). Vanaf 1 januari 2008 worden die vrij verhandelbaar door heel Nederland. En die naderende vrijheid veroorzaakt een panische reactie bij provincies, gemeenten, organisaties én bij een meerderheid van de Tweede Kamer. Het was het hardste punt in het Kamerdebat dat maandag met de ministers werd gehouden over de reconstructie van de veehouderij. Voor de gelegenheid werd dat debat gehouden in het provinciehuis in Arnhem

Frustratie bij reconstructie

De Kamer was in meerderheid onder de indruk gekomen van het gejerimieer tijdens werkbezoek en rondetafelgesprek dat de de-compartimentering van de varkensrechten varkenshouders ,,van buiten’’ zal uitnodigen om her en der neer te strijken. Dat is slecht voor het draagvlak onder de reconstructie, ook bij boeren.
Dus vroegen PvdA, VVD, SP, CU, SGP en PvdD de handel in dierrechten nog zeker twee jaar beperkt te houden binnen de grenzen van de compartimenten Noord, Zuid en overig Nederland. Deze fracties komen dus terug op een besluit van de Kamer in 2005 om de compartimentering in 2008 op te heffen. Ik vraag me af of het veel zou helpen. Varkenshouders die van het Zuiden naar het Oosten willen kunnen hun rechten immers in het Zuiden verkopen en nieuwe rechten in het Oosten opstofzuigeren. Alleen het CDA begreep dat en wilde niet op het eerdere besluit terugkomen de compartimentering volgens plan op te heffen.

Recht door zee

Dat is tenminste recht door zee. Ik vind dat de provincie- en gemeentebestuurders een beetje in paniek verkeren. Opvallend is ook dat noch de NVV, noch LTO behoefte hebben aan het terugdraaien van het eerdere besluit. Terwijl zij toch ook te maken hebben met leden die niets moeten hebben van de komst van nieuwe varkensbedrijven, zelfs megabedrijven, in hun omgeving.
Verburg en Cramer wilden liever helemaal niet ingaan op de wens de decompartimentering terug te draaien. Dat is immers zwabberend beleid bij uitstek. Daar willen ze niet aan mee doen. Maar goed, zij kunnen ook tellen en zagen een Kamermeerderheid voor zich. Daarom gaan ze nu eerst in overleg met de provincies over wat ze met de dierrechten aanmoeten. Daar komt in de loop van de zomer een brief over aan de Kamer. Ik voorzie nu al wat daar in staat: we veranderen er helemaal niets aan. De verhandelbaarheid van dierrechten wordt in 2008 gewoon vrij gegeven.

« vorige | volgende »

Foto

Henk Dokter

Of registreer je om te kunnen reageren.